ECHTE JOODSE KIPPENSOEP

‘Leef alsof je voor de tweede keer leeft en alsof je op het punt staat dezelfde fout te begaan die je de eerste keer hebt begaan.’
Viktor E. Frankl
in: De zin van het bestaan (1946)

 

‘Er is in deze tijden van coronavirus, griep en wat dies meer zij, niets beters dan een echte Joodse kippensoep,’ schrijft Joop Soesan op de website www.joods.nl. ‘Want zoals mijn moeder altijd zei wanneer we verkouden waren of de griep hadden: “Ik zal eens lekkere kippensoep maken, dan zijn jullie zo weer beter”.

En geloof het of niet, het hielp altijd. Dus hou ik mij nog steeds aan die regel en heb het ook mijn kinderen geleerd.’

Ingrediënten

  • 1½ kilo soepkip
  • 400 gram kipgehakt of kalfsgehakt
  • 1 groot ei
  • 1 eetlepel paneermeel
  • enkele takjes verse dille
  • zout en peper naar smaak en eventueel 2 kippenbouillonblokjes
  • Voor in de soep eventueel: 100 gram kippenlevertjes en/of 100 gram pasta als tagliatelle en/of 3 preien (alleen het wit) in schijfjes gesneden en eventueel 2 wortelen in plakjes gesneden.
  • Dille ter garnering.

 

Bereiding

  • Zet de soepkip in ongeveer 1½ liter water op, de kip moet onder staan. Breng het water aan de kook. Als het kookt, de pan van het vuur afnemen en afgieten. De kip en de pan afspoelen. De kip weer in de pan doen en opzetten met twee liter water. Aan de kook brengen en dan op heel zacht vuur laten pruttelen. Doe dat zo lang mogelijk, ideaal is als de soep de hele dag kan opstaan, het minimum is ongeveer 6 uur.
  • Proef de soep 1 uur voor het serveren. Breng op smaak met de kippenbouillonblokjes (koosjere kip is van zichzelf al zout, dus misschien heeft u geen behoefte aan bouillonblokjes of vindt u 1 blokje genoeg, dat is ook prima) en zout en peper. Begin met niet te veel zout en peper, laat weer 5 minuten zacht koken en proef opnieuw.
  • Meng het gehakt met het ei en het paneermeel en strooi er zout overheen. Draai heel kleine balletjes en gooi ze in de soep. Laat de balletjes een ½ uur meekoken.
  • Eventueel kunt u kippenlevertjes toevoegen. Neem dan 1 ons kippenlevertjes en doe ze in een klein pannetje met kokend water. Als ze even gekookt hebben, giet u ze af en voegt ze toe aan de soep. Laat ze nog een tijdje meekoken.
  • Ten slotte kunt u noedels of pasta toevoegen, bijvoorbeeld tagliatelle. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing en doe deze vlak voor het serveren in de soep, of doe in elk bordje apart wat pasta bij het opdienen van de soep.
  • Als u liever groente in de soep heeft, was dan 3 preien en snijd ze in ringen en snijd 2 wortelen in dunne schijfjes. Laat de laatste tien minuten meekoken met de soep. Het is niet verstandig om zowel pasta als prei toe te voegen, dat neemt te veel van de specifieke kipsmaak weg.
  • Snijd vlak voor het serveren de takjes dille in zeer grove stukken en doe ze in de soep. Neem de soep van het vuur af. Nu kunt u de soep serveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.