Linzensoep

Claudia Roden in De beproefde mediterrane keuken:
‘Een simpele versie van dit Egyptische gerecht. Het is een echte opkikker.’
Bijna tien jaar lang maakte ik deze soep voor de nacht van 31 december op 1 januari om het verjaardagsfeest van mijn oudste zoon mee af te sluiten. Dubbele hoeveelheden werden in de loop der jaren drie- en vierdubbele, de pan bleef leeg gaan. Elk jaar werd er opnieuw om gevraagd.
Ingrediënten:
1 ui fijngehakt
2 teentjes knoflook uitgeperst
150 gram rode linzen
¾ theelepel gemalen komijn
¾ theelepel gemalen koriander
1 ¼ liter bouillon (groente of kip, evt. van 1 ½ bouillonblokje) ½ citroen
1 ½ eetlepel olijfolie
zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Roerbak de ui in de olie in een grote pan.
- Roer knoflook, komijn en koriander erdoor.
- Voeg zodra het aroma vrijkomt (binnen enkele seconden) linzen en bouillon toe.
- Breng aan de kook en verwijder het schuim dat naar de oppervlakte komt met een schuimspaan. Temper het vuur en laat 30 – 45 minuten sudderen, tot de linzen uiteengevallen zijn. Voeg evt. zout toe (bouillonblokjes bevatten veel zout) en wat peper.
- Verdun evt. met wat warm water.
- Schenk in kommen en giet er een kneepje citroensap over.
Dag Renske,
De aanpassingen zijn gedaan. Helaas komen de titels in het blog overzicht niet in hoofdletters over noch in vet gedrukt. ‘t is wat het is….