Linzensoep

‘Als ik zwak ben, ben ik sterk’
Titel van het boek van Thierry Verhelst, Belgisch jurist, antropoloog, orthodox priester (1942-2013)

Claudia Roden in De beproefde mediterrane keuken:

‘Een simpele versie van dit Egyptische gerecht. Het is een echte opkikker.’

 

Bijna tien jaar lang maakte ik deze soep voor de nacht van 31 december op 1 januari om het verjaardagsfeest van mijn oudste zoon mee af te sluiten. Dubbele hoeveelheden werden in de loop der jaren drie- en vierdubbele, de pan bleef leeg gaan. Elk jaar werd er opnieuw om gevraagd.

Ingrediënten:

1 ui fijngehakt                          

 2 teentjes knoflook uitgeperst                  

 150 gram rode linzen

¾ theelepel gemalen komijn        

¾ theelepel gemalen koriander

1 ¼ liter bouillon (groente of kip, evt. van 1 ½ bouillonblokje)                     ½ citroen

1 ½ eetlepel olijfolie                   

 zout en peper naar smaak

 

Bereiding:

  • Roerbak de ui in de olie in een grote pan.
  • Roer knoflook, komijn en koriander erdoor.
  • Voeg zodra het aroma vrijkomt (binnen enkele seconden) linzen en bouillon toe.
  • Breng aan de kook en verwijder het schuim dat naar de oppervlakte komt met een schuimspaan. Temper het vuur en laat 30 – 45 minuten sudderen, tot de linzen uiteengevallen zijn. Voeg evt. zout toe (bouillonblokjes bevatten veel zout) en wat peper.
  • Verdun evt. met wat warm water.
  • Schenk in kommen en giet er een kneepje citroensap over.  

1 reactie op “Linzensoep”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *