Tomatensoep van Capello Nero – Zuppa di Pomodori

‘Wij moeten de dingen niet tragischer opvatten dan zij zijn, want dan zouden wij gevaar lopen tragischer te worden dan de tragedie.’
Louis Couperus (1863 -2013)

Uit: Couperus Culinair, de lievelingsgerechten van Louis Couperus, 2013 – José Buschman

‘Louis Couperus (1863-1923) is één van de grootste Nederlandse schrijvers. Zijn inmiddels klassiek geworden oeuvre geeft een meesterlijk beeld van de fascinerende wereld rond 1900. De stormachtige ontwikkelingen in het politieke, maatschappelijke en culturele leven van die dagen heeft hij in zijn romans en verhalen vereeuwigd. Het meest bekend is hij door zijn zogenaamde “Haagse” romans: Eline Vere (1889), De boeken der kleine zielen (1901-1902) en Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan… (1906). De stille kracht (1900) geeft een indringend beeld van het leven in het voormalige Nederlands-Indië. In zijn historische roman De berg van licht (1905-1906) schetst hij de opkomst en ondergang van de decadente Romeinse keizer Heliogabalus.’ (Bron: https://www.louiscouperusmuseum.nlCouperus hield van exquis dineren. In Venetië at hij graag in Capello Nero. Hij schrijft in: Van en over alles en iedereen(1915): 

‘En voor het diner bestel ik, na een tomatensoepje, grancevola, dit is ‘zeespin’ of dewel fijn vleezig krabbebeest, delicatesse der Adria, en dan gebraden kip, die op het menu staat aangegeven met de geheime letters S.G. Ik geloof, dat zij beteekenen secondo grandezza, of selon grandeur, zoo zij niet iets anders beteekenen. Een goudkleurige caramelpudding daarna …

… Buiten zegt mijn vrouw, fijn diplomatisch:

“Als je altijd zóo bestellen wilt, ja, dan is zeker het restaurantleven nog al aangenaam. Maar misschien is zoo een menu…op den duur … wat anstrengend voor de gezondheid, …”

… Ik begrijp mijne gemalin héel goed. Zij vindt, dat ik … te duur besteld heb, maar wil mij dit niet zoo bot weg zeggen, omdat zij weet, dat ik een zwak heb: ik kàn niet hooren over geld, dat ik verachtelijk vind; ik kan niet hooren over … te duur.’

Ingrediënten

1 eetlepel olijfolie

650 gram pomodori /soeptomaten

1 ui

2 teentjes knoflook

1 stengel bleekselderij

5 deciliter kippenbouillon of groentebouillon

55 gram gedroogde anellini of een andere kleine pastasoort die geschikt is voor soep

1 theelepel paprikapoeder

1 takje oregano                      

zout en peper

Bladpeterselie

 

Bereiding

  • Doe de olijfolie in een grote pan tezamen met de in stukjes gesneden pomodori, de gesnipperde ui en knoflook, de in ringen gesneden bleekselderij, het paprikapoeder, de oregano en peper.
  • Laat het geheel 50 minuten zachtjes pruttelen en pureer het daarna tot een gladde massa.
  • Voeg de bouillon en de pasta toe.
  • Breng de soep weer aan de kook en laat hem ongeveer 8 minuten zacht doorkoken.
  • Voeg zout toe naar smaak. Bestrooi met fijngeknipte peterselie.