WATERZOOI VAN NOORDZEEVIS

‘Soep maken is een van de mooiste dingen die je voor iemand kunt doen.’
Frances Lefebure
Belgisch actrice en presentatrice, onder meer bekend van de reeks Fuck you very very much en programma’s als Een echte job of Make Belgium great again. Sinds 2020 ontwerpt ze kleding voor de keten Bel&Bo.

In De Standaard van 16 februari 2022 trof ik een interview met Frances Lefebure waarin ze zegt: ‘Mijn mama kookte ’s middags altijd warm eten, heel klassiek, en altijd met soep erbij. Die verse soep vond ik zalig. Het maakte me altijd blij. Het is ook zoiets universeels: als iemand ziek is, breng je soep. Als je op kraambezoek gaat, is soep meenemen ­altijd een goed idee. Ik maak nu zelf ook veel soep voor het gezin, vaak volgens de oude recepten van mijn grootmoeder, met een goede bouillon, een beetje room, wat ­peterselie of zelfs een scheutje whisky of cognac erbij. Het is een basisbestanddeel van onze eetcultuur. We eten vandaag heel anders dan onze grootouders, maar soep blijft soep. Het zou tof zijn als mensen elkaar meer zelfgemaakte soep cadeau zouden doen. Soep maken is een van de mooiste dingen die je voor iemand kunt doen.’

Hieronder de klassieke visvariant van de Gentse Waterzooi uit: Libelle Lekker.

 

Ingrediënten

4 kabeljauwmoten

50 gram grijze garnalen ongepeld

4 rode ponen

500 gram mosselen

4 moten hondshaai of zeek

1 prei

2 wortelen

1 vleestomaat

1 ui

1 stengel groene selderij

1 venkelknol

1 liter visfumet

1 eetlepel tomatenpuree

1 kruidentuiltje

Peterselie

Boter, zout en peper

 

Bereiding

  • Spoel de vismoten en dep ze goed droog. Pel de garnalen.
  • Spoel de mosselen tot het water helder blijft en laat ze op een hevig vuur openkoken. Haal ze uit hun schelp. Zeef het kooknat van de mosselen. 
  • Pel en snipper de ui. Snij de wortelen in staafjes, de prei in ringetjes, de selderstengel in boogjes en de venkel in halve ringen. Hak de selderblaadjes en hou ze apart. Pel de tomaat en snij ze in blokjes. 
  • Stoof de ui, de prei, de selder, de venkel kort aan in een flinke noot boter. Giet er de visfumet en het kooknat van de mosselen bij. Voeg er de tomatenpuree, de tomatenblokjes en het kruidentuiltje aan toe. Verwarm tot tegen het kookpunt. Leg er de rode poontjes en de zeepaling bij. Laat 5 minuten sudderen. Voeg er de kabeljauwmoten aan toe. Laat nog 5 minuten sudderen, of tot de vissen gaar zijn, zonder uit elkaar te vallen.
  • Verwijder het kruidentuiltje. Doe de mosselen, de garnalen en de fijngehakte peterselie bij de soep. Kruid flink met peper en zout. Laat de soep nog 1 minuut goed doorwarmen. 
  • Serveer heet, met stokbrood en rouille voor de liefhebbers.