ERWTEN- OF FAVASOEP MET KOMIJN – BESSARA

‘In het enorme aanbod van straatgerechten in Marokko ontbreken twee soorten soepen bijna nooit. De eerste is de beroemde harira (zie: april 2021) en die andere is de bessara. Die wordt gemaakt van groene spliterwten of van gedroogde gepelde fava (tuin)bonen en subtiel op smaak gebracht met komijn. Beide versies zijn gezien hun eenvoud betoverend. Favabonen zijn verkrijgbaar in Midden-Oosterse speciaalzaken, vooral de Turkse en de Libanese,’ aldus Sam & Sam Clark in Casa Moro, Kosmos, 2005. Zij gebruiken ook arganiaolie dat gemaakt wordt van de Argania Spinoza-boom. Omdat dit moeilijk hier te krijgen, is een goede olijfolie een uitstekend alternatief. Een smakelijk en vegetarisch alternatief voor de Hollandse erwtensoep.
Ingrediënten
300 gram gedroogde groene spliterwten of gedroogde gepelde favabonen, goed afgespoeld
1,75 liter koud water
4 eetlepels olijfolie
½ grote ui gesnipperd
4 teentjes knoflook fijngesneden
4 theelepels komijnzaad, licht geroosterd in de koekenpan en grof gemalen
½ – 1 theelepel verkruimelde gedroogde rode chilipeper
2 eetlepels grof gehakte verse koriander
1½ eetlepel arganiaolie met ½ eetlepel olijfolie of 2 eetlepels olijfolie
Zeezout en zwarte peper
Bereiding
- Breng de spliterwten of favabonen met het water aan de kook en schuim het oppervlak af. Laat ze 40 minuten tot 1 uur zachtjes koken.
- Verhit in een soeppan op middelhoog vuur de olijfolie en bak de ui met een mespunt zout onder af en toe roeren in circa 15 minuten goudgeel en zoet.
- Doe de knoflook en het komijnzaad erbij en bak die circa 2 minuten zachtjes.
- Roer er van het vuur af de chilipeper door.
- Als je van gladde soep houdt, pureer je alles met een staafmixer.
- Breng de soep op smaak met zout en peper en roer er de korianderblaadjes door.
- Voeg eventueel nog water toe als de soep te dik is (hij moet de dikte van yoghurt hebben).
- Schep de soep in kommen en sprenkel er de olie over.