Nieuws

Schrijven met The Artist’s Way

 

Een weekend lang schrijven met als inspiratiebron The Artist’s Way. Het boek dat Julia Cameron ruim dertig jaar geleden schreef, en dat velen over de hele wereld heeft geïnspireerd om weer in contact te komen met de eigen creativiteit. Zij schrijft:

Ik geloof dat veel getalenteerde mensen hun creativiteit zijn kwijtgeraakt. Ze raakten geblokkeerd – door een leraar, een afgunstige vriend of jaloerse ouders. Maar ongeacht je leeftijd of je levensloop, en ongeacht de vraag of het beoefenen van kunst je werk, liefhebberij of droom is, het is nooit te laat of te egoïstisch of te dwaas om aan je creativiteit te werken.’

 

The Artist’s Way is een schrijfmethode voor iedereen die vorm en aandacht wil geven aan de ontwikkeling van de eigen creativiteit. Zit het creëren niet in ons allen? Dat we meer kunnen dan we denken, blijkt vaak in kritieke situaties. De vraag is of we het zover moeten laten komen. Gaan we nog langer verongelijkt in een hoekje zitten of geven we ruimte aan wat in ons leeft?

 

In de workshop helpen gevarieerde oefeningen begrensd door tijd of ruimte om de pen op het papier te zetten en te gaan schrijven. Via verschillende oefeningen leren we omgaan met onze innerlijke criticus en hoe we gevoelens van onzekerheid en jezelf in de weg zitten, kunnen omvormen naar kracht en vertrouwen. De kracht van het weekend zit in het samen schrijven. Samen schrijven stimuleert en verbindt!

 

Wanneer?

Het weekend van 17 tot 19 november 2023. Aankomst op vrijdag tussen 16.00 en 17.30 uur. Vertrek op zondag rond 15.30 uur.

 

Waar?

In de School voor Vrede van het Monasterium St. Lioba, dat schitterend ligt aan de rand van het Noord-Hollands Duinreservaat. Voor wie dat wil, is er naast het workshopprogramma ruimte om vieringen in de kapel bij te wonen, zie ook:  www.liobaklooster.nl.

Adres: Herenweg 85, 1935 AH Egmond-Binnen. Tel. 072 506 1388.

Bus 408 vanuit Heiloo stopt voor de oprijlaan van het klooster.

 

Kosten en verblijf

De School voor Vrede biedt plaats aan minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.

De kosten – inclusief de workshop met lesmateriaal, 2 overnachtingen in voormalige eenpersoonskloostercellen met douche en toilet op de gang, alle maaltijden, koffie, thee en fruit – zijn gebaseerd op het aantal gasten. Een paar voorbeelden: bij 6 deelnemers betaal je € 407,00 per persoon, bij 9 deelnemers € 368,00 en bij 12 deelnemers € 348,00.  Kortom, hoe meer zielen …

 

Aanmelden

Je voorlopige aanmelding bevestig je in twee stappen door vóór 15 september 2023:

  1. een mail te sturen naar soepteksten@xs4all.nl met je naam, adres en tel.nr.
  2. € 103,00 (de kamerprijs voor 1 nacht bij het minimumaantal van 6 personen) over te maken op rekeningnummer NL94 INGB 000 2133 492 ten name van R. van Es-Visser, Den Haag.

Rond 17 september stuur ik informatie over de definitieve aanmelding.

 

Informatie

Neem gerust contact op: Renske Visser, soepteksten@xs4all.nl tel 070 323 6341/ 06 22 32 96 09,

https://soepteksten.nl

Zomerschrijven in de Kloostertuin

Zomerschrijven in de Kloostertuin op 20 juli en 17 augustus 2023

 

Verheugend nieuws is dat we deze zomer twee ochtenden mogen schrijven in de Kloostertuin van het Stadsklooster van Den Haag. Tijdens het schrijven laten we ons inspireren door deze prachtige Tuin van Geloven aangelegd door broeder Frans.

Ik ben broeder Frans dankbaar voor de gastvrijheid die hij ons biedt om bij regen en kou in zijn huiskamer boven in het klooster te schrijven.


20 juli en 17 augustus, van 10.00 – 12.30 uur.

Westeinde 101, 2512 GW DEN HAAG https://stadsklooster.com/contact/

OV: tram 2, 3, 4, 6 uitstappen: halte MCH Westeinde of Brouwersgracht.

Meenemen: een goed schrijvende pen en een schrijfschrift.

Kosten: € 15,00 inclusief een consumptie in de nabijgelegen lunchroom.

Graag tevoren aanmelden via soepteksten@xs4all.nl of tel.nr. 06 22 32 96 09.

Schrijfcafé Vruchtenbuurt Den Haag

Vanaf 2021 organiseer ik van september tot en met juni elke 2 e  woensdag van de maand van 09.00 – 11.00 uur een Schrijfcafé in Lunchroom Op de Hoek, Vlierboomstraat 521 in Den Haag.
Samen schrijven verbindt en inspireert. Eens per maand samen schrijven via eenvoudige opdrachten houdt de pen in beweging.

Klik voor meer informatie op Schrijfcafé 
Is je interesse gewekt, meld je dan aan vóór de 2e dinsdag van de maand via soepteksten@xs4all.nl.

 

Dit Schrijfcafé staat vermeld bij de 60 andere Schrijfcafés van Shodo
https://shodo.nl/schrijfcafes_nederland/

Publicatie - En zijn ogen kan ik lezen

Veertien negentiende-eeuwse brieven uit Parijs, Den Haag en Domburg 1891 – 1894

 

Ooit schreef ik een hedendaagse roman waarin 19E-eeuwse brieven gevonden werden. Aanleiding vormde de constatering dat rond 1850 de ziekte ALS is ontdekt, maar dat er ruim 150 jaar later nauwelijks voortgang is geboekt in het vinden van de oorzaak. Geen oorzaak, geen medicatie. Een patiënt met wat slappe benen hoort na een diagnose die niet met zekerheid gesteld kan worden, dat hij nog hoogstens tweeënhalf jaar te leven heeft.

Inmiddels heb ik de roman in slaap laten vallen.

 

De brieven verdienden publicatie.

In 1891 reizen Laura (33) en Thomas (44), de hoofdpersonen in de brieven, naar Parijs om de arts Jean-Martin Charcot te consulteren in de verwachting dat hij Thomas kan genezen. Na aankomst in het hotel schrijft Laura de eerste brief aan haar tante Martha bij wie hun dochtertje logeert. In veertien brieven schetst zij een beeld van de tijd waarin zij leven waarbij actuele gebeurtenissen raken aan het eigen leven. Zij laat zien hoe zij, heen en weer bewegend tussen verzet en overgave, omgaan met een diagnose zonder uitzicht op genezing. Ze schrijft onder meer over kuren in Domburg, over haar eerste onderdompeling in zee en over de ramp die de Scheveningse vissers trof.

Jean-Martin Charcot is een van de grondleggers van de neurologie die zowel ALS ontdekte, als aantoonde dat MS en Parkinson verschillende ziekten zijn. Hij werkte in het Hôpital de Salpêtrière in Parijs. Vanaf de 17e eeuw werden zieke vrouwen, krankzinnigen en criminelen vastgezet in het Salpêtrière. Ten tijde van Charcot waren de gevangenisactiviteiten stopgezet, wel verbleven er voor de rest van hun leven nog zo’n 5000 mensen met allerlei chronische aandoeningen, mensen van alle leeftijden om wiens dood weinigen zich nog bekommerden. Om iets terug te doen voor de groep onzichtbaren die met hun lichaam bijgedragen hebben aan het onderzoek van Charcot, besloot ik met de verspreiding van de bundel brieven meer bekendheid te geven aan RespijtHuis HouseMartin waar de onzichtbaren van onze tijd die ziek op straat verblijven, de gelegenheid krijgen om op adem te komen. 

 

Marie-Anne van Erp schreef onder meer op haar blog op

 https://respijthuishousemartin.com.

‘…Met veel ontroering heb ik de brieven in het boekje gelezen. Het taalgebruik en de beschrijving van de Franse hoofdstad zijn uitermate goed getroffen. Je hoort het ratelen van de koetsen, je ruikt het paardenzweet en meer… Ik waande mij in Parijs. Je ervaart de machteloosheid van de hoofdpersonen over het feit dat het maar niet lukt een afspraak te krijgen met de arts. Mijn ontroering kwam vooral door de prachtige beschrijving van het denken en voelen van de hoofdpersonen, het balanceren tussen hoop en wanhoop …’ Zij besluit: ‘Voor iedereen die nog op zoek is naar een mooi relatiegeschenk of kerstcadeau…’

 

 

Voorbije presentaties En zijn ogen kan ik lezen 

17 september 2022 Bosbeskapel
Samen met uitgever Auke van der Berg, Rozenberg Publishers en Marie-Anne van Erp, oprichtster van Stichting HouseMartin, die vertelde over de recente ontwikkelingen rond RespijtHuis HouseMartin.

 

14 augustus 2022 Haagse Kunstkring

Deelname aan het programma Met hernieuwd elan waarin leden van de afdelingen Muziek, Letteren, Theater en Film nieuw werk presenteerden.

 

De bundel is nog verkrijgbaar

Interesse? Stuur een mail naar soeptekten@xs4all.nl

De bundel kost € 12,50, van elk exemplaar gaat € 5,00 naar Stichting HouseMartin.

 

Voorbije presentaties van En zijn ogen kan ik lezen

17 september 2022 Bosbeskapel
Samen met uitgever Auke van der Berg, Rozenberg Publishers en Marie-Anne van Erp, oprichtster van Stichting HouseMartin, die vertelde over de recente ontwikkelingen rond RespijtHuis HouseMartin.

 

14 augustus 2022 Haagse Kunstkring

Deelname aan het programma Met hernieuwd elan waarin leden van de afdelingen Muziek, Letteren, Theater en Film nieuw werk presenteerden.

 

De bundel is nog verkrijgbaar

Interesse? Stuur een mail naar soepteksten@ xs4all.nl.

De bundel kost € 12,50, van elk exemplaar gaat € 5,00 naar Stichting HouseMartin.