Nieuws

Schrijfcafé Vruchtenbuurt Den Haag

Vanaf 14 september 2022 organiseer ik weer elke 2e woensdag van de maand van 09.00 – 11.00 uur een Schrijfcafé in Lunchroom Op de Hoek, Vlierboomstraat 521 in Den Haag.

 

Samen schrijven verbindt en inspireert. Eens per maand samen schrijven via eenvoudige opdrachten houdt de pen in beweging.

 

Klik voor meer informatie  op Schrijfcafé 

Is je interesse gewekt, meld je dan vóór de 2e dinsdag van de maand aan via soepteksten@xs4all.nl.

Winterstek 23 januari t/m 24 maart 2023

Voor Stek – voor stad en kerk – die in de zomer- en wintermaanden diverse activiteiten organiseert, presenteer ik drie schrijfworkshops. Voor alle workshops geldt:

Alles wat je schrijft is goed. Niemand leest je tekst, behalve jij. Je mag teksten delen door ze aan elkaar voor te lezen, niets hoeft.

 

  • Luisteren naar je pen, woensdag 25 januari, 10:00 – 12.30 uur.

Kennismaken met creatief dagboekschrijven. Via een variatie aan oefeningen op een andere manier naar de eigen belevingswereld kijken.

 

  • Op verhaal komen, vrijdag 27 januari, 10:00 – 12.30 uur.

Laat je schrijvend inspireren door spirituele teksten van anderen. Eenvoudige schrijfoefeningen bieden een opening om geraakt te worden door een personage of passage.

 

  • Innerlijk Pelgrimeren, maandag 6 februari, 10:00 – 12.00 uur.

Kilometers maken op papier. Via kleine schrijfoefeningen proeven van het schrijvend pelgrimeren met de pen als reisgenoot.

Locatie: Parkstraat 32

Meenemen: een pen en een schrijfschrift en € 2,50

Meer informatie: www.stekdenhaag.nl

Aanmelden via Stek: tel.nr. 070 318 16 16 en mailadres zomerwinter@stekdenhaag.nl

Publicatie En zijn ogen kan ik lezen

Veertien negentiende-eeuwse brieven uit Parijs, Den Haag en Domburg 1891 – 1894

Ooit schreef ik een hedendaagse roman waarin 19e-eeuwse brieven gevonden werden. Aanleiding vormde de constatering dat rond 1850 de ziekte ALS is ontdekt, maar dat er ruim 150 jaar later nauwelijks voortgang is geboekt in het vinden van de oorzaak. Geen oorzaak, geen medicatie. Een patiënt met wat slappe benen hoort na een diagnose die niet met zekerheid gesteld kan worden, dat hij nog hoogstens tweeënhalf jaar te leven heeft.

De roman is in slaap gevallen. De brieven verdienden publicatie.

In 1891 reizen Laura (33) en Thomas (44), de hoofdpersonen in de brieven, naar Parijs om de arts Jean-Martin Charcot te consulteren in de verwachting dat hij Thomas kan genezen. Na aankomst in het hotel schrijft Laura de eerste brief aan haar tante Martha bij wie hun dochtertje logeert. In veertien brieven schetst zij een beeld van de tijd waarin zij leven waarbij actuele gebeurtenissen raken aan het eigen leven. Zij laat zien hoe zij, heen en weer bewegend tussen verzet en overgave, omgaan met een diagnose zonder uitzicht op genezing. Ze schrijft onder meer over kuren in Domburg, over haar eerste onderdompeling in zee en over de ramp die de Scheveningse vissers trof.

Jean-Martin Charcot is een van de grondleggers van de neurologie die zowel ALS ontdekte, als aantoonde dat MS en Parkinson verschillende ziekten zijn. Hij werkte in het Hôpital de Salpêtrière in Parijs. Vanaf de 17e eeuw werden zieke vrouwen, krankzinnigen en criminelen vastgezet in het Salpêtrière. Ten tijde van Charcot waren de gevangenisactiviteiten stopgezet, wel verbleven er voor de rest van hun leven nog zo’n 5000 mensen met allerlei chronische aandoeningen, mensen van alle leeftijden om wiens dood weinigen zich nog bekommerden. Om iets terug te doen voor de groep onzichtbaren die met hun lichaam bijgedragen hebben aan het onderzoek van Charcot, besloot ik met de verspreiding van de bundel brieven meer bekendheid te geven aan RespijtHuis HouseMartin waar de onzichtbaren van onze tijd die ziek op straat verblijven, de gelegenheid krijgen om op adem te komen. 

Marie-Anne van Erp schreef onder meer in haar blog op https://respijthuishousemartin.com. ‘…Met veel ontroering heb ik de brieven in het boekje gelezen. Het taalgebruik en de beschrijving van de Franse hoofdstad zijn uitermate goed getroffen. Je hoort het ratelen van de koetsen, je ruikt het paardenzweet en meer… Ik waande mij in Parijs. Je ervaart de machteloosheid van de hoofdpersonen over het feit dat het maar niet lukt een afspraak te krijgen met de arts. Mijn ontroering kwam vooral door de prachtige beschrijving van het denken en voelen van de hoofdpersonen, het balanceren tussen hoop en wanhoop …’ Zij besluit: ‘Voor iedereen die nog op zoek is naar een mooi relatiegeschenk of kerstcadeau…’

Schrijfworkshop Luisteren naar je pen van 24 maart tot 26 maart 2023

Ooit volgde ik de basiscursus Luisteren naar je pen in het Liobaklooster in Egmond-Binnen. Al snel wist ik: op deze inspirerende plek aan de rand van de duinen wil ik deze manier van schrijven delen met anderen.

Inmiddels is het bijna een traditie geworden om hier elk jaar een schrijfweekend te organiseren. Telkens weer ervaar ik dat wat het mij gebracht heeft, ook anderen brengt. Daarom wil ik graag verder delen.

De workshop is zowel inspirerend voor ervaren als onervaren schrijvers en geeft toegang tot de training Luisteren naar je pen van Shodo.

Heb je belangstelling, vraag informatie of meld je aan via soepteksten@xs4all.nl.

 

Vanwege het voortbestaan en het onderhoud van de gebouwen heeft het Lioba de prijs moeten verhogen. De prijs voor een weekend van vrijdagmiddag tot zondagmiddag, incl. workshop en volledig pension, is nu gebaseerd op het aantal gasten: bij 6 deelnemers betaal je € 425,00, p.p., bij 8 deelnemers € 380,00 p.p. en bij 10 deelnemers € 365,00 p.p. 

Kortom: hoe meer zielen …

Voorbije presentaties van En zijn ogen kan ik lezen

17 september 2022 Bosbeskapel
Samen met uitgever Auke van der Berg, Rozenberg Publishers en Marie-Anne van Erp, oprichtster van Stichting HouseMartin, die vertelde over de recente ontwikkelingen rond RespijtHuis HouseMartin.

 

14 augustus 2022 Haagse Kunstkring

Deelname aan het programma Met hernieuwd elan waarin leden van de afdelingen Muziek, Letteren, Theater en Film nieuw werk presenteerden.

 

De bundel is nog verkrijgbaar

Interesse? Stuur een mail naar soepteksten@ xs4all.nl.

De bundel kost € 12,50, van elk exemplaar gaat € 5,00 naar Stichting HouseMartin.