BRANDNETELSOEP MET ZEEKRAAL EN WASABI-SESAMZAADJES

‘Wijsheid begint met verwondering.’
Socrates
Grieks filosoof (470 – 399 v. Chr.)

Als in het voorjaar de brandnetels de grond uitschieten, kun je van de jonge blaadjes een heerlijke verse soep koken. Hieronder de ingrediënten voor een Japanse variant volgens een recept uit: `Yoga Kookboek voor een perfecte balans tussen lichaam en geest, Fontaine uitgevers, 2013. Een voorbeeld van een pranisch recept. ‘Pranisch eten bevat veel levensenergie, werkt stimulerend, reinigend en verhelderend. Het is het perfecte detox-eten, passend bij de lente.

 

Ingrediënten

Ca. 150 gram jonge brandnetelbladeren

3 eetlepels olijfolie

1 ui gesnipperd

2 tenen knoflook fijngehakt

1½ liter tuinkruidenbouillon

4 eetlepels rijstbloem

Gemalen peper en zeezout

100 gram zeekraal geblancheerd

Wasabi-sesamzaadjes (toko)

 

 

Bereiding

  • Pluk de jonge bovenste blaadjes met een keukenhandschoen van de steel. Was en droog ze.
  • Verwarm de olie in een hoge pan en voeg de ui en knoflook toe. Laat deze niet kleuren, wel langzaam garen.
  • Voeg de brandnetelblaadjes toe en bak ze kort mee.
  • Giet de bouillon erop en laat de soep ca. 5 minuten pruttelen.
  • Haal een paar lepels uit de pan en maak hier met de rijstbloem een papje van.
  • Roer het papje door de soep in de pan en laat nog 2 minuten pruttelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Garneer met de zeekraal en de wasabi-sesamzaadjes

 

Lekker erbij zijn ook wasabi-rijstcrackers.