ITALIAANSE MINESTRONESOEP VAN OMA JETTY

‘Houd nooit op iemand te beminnen en laat de hoop op hem nooit varen, want zelfs de verloren zoon die zo diep gevallen was, bleek nog te redden; de bitterste vijand en ook hij die eens je vriend was, zou opnieuw je vriend kunnen zijn. Liefde die bekoeld is, kan weer opvlammen.’
Søren Kierkegaard
Deens filosoof en theoloog (1813 – 1855)

‘Een praatje, een kopje koffie, een kommetje soep, hebben we daar niet allemaal behoefte aan? De initiatiefnemers van Oma’s Soep willen eenzaamheid onder ouderen tegengaan en brengen daarom iedere week soep volgens oma’s recept rond bij inmiddels honderden ouderen in Amsterdam.’ (Foodies, januari 2022).

Dit recept van oma Jetty staat ook in: Oma’s Soep van Irene Fritschy, uitg. Becht.

Ingrediënten

2 eetlepels boter

200 gram haricots verts in stukjes

1 wortel

3 stengels bleekselderij in plakjes

1 ui gesnipperd

2 preien in ringen

3 takjes peterselie

3 takjes bladselderij

1 laurierblaadje

800 gram gepelde tomaten uit blik

150 kerstomaatjes doormidden gesneden

1½ liter bouillon naar keuze

100 gram vermicelli eventueel

3 eetlepels extra vergine olijfolie

Zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Om te garneren

Verse basilicum fijngesneden

Verse peterselie fijngesneden

Parmezaan geraspt

 

Bereiding

  • Smelt 1 eetlepel boter in een braadpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de haricots verts, wortel en bleekselderij toe en bak alles al omscheppend 3 minuten; zorg ervoor dat de groenten niet kleuren. Zet de pan tot gebruik opzij.
  • Smelt de resterende lepel boter in een soeppan op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en prei al omscheppend tot ze lichtbruin kleuren.
  • Bind de takjes kruiden en het laurierblaadje met een stukje keukentouw samen. Voeg ze samen met de gepelde tomaten, kerstomaatjes en bouillon tot aan de soeppan. Voeg ook de gebakken groenten en de vermicelli (als je die gebruikt) toe.
  • Breng het geheel op hoog vuur aan de kook en laat daarna op laag vuur 10 minuten koken. Breng de soep op smaak met de extra vergine olijfolie en wat zeezout en versgemalen peper.
  • Garneer de soep met fijngesneden basilicum, peterselie en geraspte Parmezaan.