KNOLSELDERIJ SOEP MET AMANDEL

‘God sterft niet op de dag dat wij niet meer in een persoonlijke godheid geloven, maar wij sterven op de dag dat het leven voor ons niet meer doorstraald wordt door de schittering van het steeds opnieuw geschonken wonder, vanuit bronnen die ieder verstand te boven gaan.’
Dag Hammarskjöld
secretaris-generaal van de VN en Nobelprijswinnaar, schreef o.m. Merkstenen (1905 – 1961)

 

‘Karin Luiten bedacht een feestelijk èn betaalbaar kerstmenu. Met in de hoofdrol oerdegelijke wintergroenten.’ (Trouw Tijdgeest, 17.12.22). Een heerlijke romige soep dankzij de amandelmelk. Een soep die je vooraf kunt maken en invriezen.

 

Ingrediënten

1 knolselderij van ca. 700 gram

1 literpak ongezoete amandeldrink

1 grote ui

4 takjes verse tijm

2 groentebouillonblokjes

Zeezout en zwarte peper uit de molen

Olijfolie of andere plantaardige olie


Garnering

2 volle eetlepels amandelschaafsel

½ citroen, alleen de rasp

 

Bereiding van de soep

  • Snipper de ui.
  • Verhit wat olie in een soeppan en fruit hierin de ui zachtjes 10 minuten.
  • Schil de knolselderij. Houd circa 50 gram apart voor de garnering, snijd de rest in dobbelsteentjes. Doe ze bij de ui samen met de takjes tijm.
  • Giet het hele pak amandeldrink erbij, samen met de bouillonblokjes en wat peper.
  • Breng onder een deksel aan de kook en laat 15 – 20 minuten sudderen tot de knolselderij helemaal zacht is.
  • Haal de kale tijmtakjes uit de soep. Pureer de soep glad met de staafmixer.
  • Proef of er zout of peper bij moet.

 

Garnering

  • Snijd de achtergehouden knolselderij in ieniemienieblokjes.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan, bak de blokjes 3 minuten.
  • Schep dan het amandelschaafsel erbij en bak al omscheppend tot goudbruin.
  • Doe in een schaaltje. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Voeg wat zout en peper erbij en schep door elkaar.

 

Serveren

  • Warm de soep weer op en klop schuimig met de staafmixer. Giet in kommen.