MOORSE KIKKERERWTEN-SPINAZIESOEP – SOPA DE GARBANZOS

‘Dit is een verrassend volle en samengestelde soep die ontzettend lekker is. De dikkere versie is een klassieke tapa uit Sevilla.’ aldus Sam & Sam Clark in Casa Moro, Kosmos, 2005. Zij gebruiken 60 saffraandraadjes. Dat kan minder.
Ingrediënten
450 gram zelf gekookte kikkererwten (zie: recept) of 2 blikken à 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
Zuiveringszout of baking soda
½ grote ui
1 bol knoflook
150 milliliter olijfolie
300 gram spinazie, gewassen en goed uitgelekt
75 gram stevig witbrood zonder korst in stukjes van 2 centimeter gesneden
3 teentjes knoflook in dunne plakjes
1½ theelepel komijnzaad
2 volle theelepels grof gehakte verse oregano
1 kleine gedroogde rode chilipeper, verkruimeld
1 eetlepel rode wijnazijn
700 – 800 milliliter water of kikkererwtenvocht of een mengsel van beide
60 saffraandraadjes, geweekt in 4 eetlepels kokend water
1 theelepel zoete Spaanse paprikapoeder
Zeezout en zwarte peper
Bereiding
- Doe gedroogde kikkererwten in een pan met ruim koud water en een mespunt zuiveringszout of baking soda, en laat ze een nacht weken. Laat ze daarna uitlekken in een zeef, spoel goed af. Doe e ze in een pan met de ½ ui en 1 bol knoflook. Schenk er 2 liter koud water op en breng aan de kook. Temper het vuur, schep het schuim van het oppervlak af en laat de bonen in 1 – 2 uur garen.
- Verhit in een soeppan 2½ eetlepels olie. Roer er de spinazie door met een mespunt zout en neem uit de pan als hij geslonken is. Hak de spinazie fijn en zet apart.
- Verhit de resterende olie in een koekenpan op middelhoog vuur, bak het brood in circa 5 minuten rondom goudbruin aan en doe de knoflook erbij met het komijnzaad. Voeg de oregano en chilipeper toe wanneer de knoflook begint te kleuren en bak de knoflook bruin. Doe het mengsel in een vijzel of pureer het met de staafmixer samen met de wijnazijn tot een pasta.
- Doet het broodmengsel in de soeppan, voeg de uitgelekte kikkererwten toe met het water, de geweekte saffraan en het paprikapoeder. Laat 10 minuten zachtjes koken.
- Pureer het mengsel bijna glad en breng het op smaak met zout en peper.
- Voeg wat water toe als de soep te dik is, hij moet de dikte van yoghurt hebben.
- Roer de spinazie erdoor en laat de soep warm worden, proef en serveer.