Over soepteksten

Iedereen kan schrijven. Schrijven is als soep koken. 

 

Soepteksten is een website als een gevulde pan soep met ingrediënten om lichaam en geest te verwarmen. Je zet een pan op het vuur en gebruikt wat er op dat moment voorhanden is. Evenzo zet je de pen op het papier en je noteert wat er zich aandient. Zoals je bouillon uren kunt laten trekken, kun je je leegschrijven. Je kunt ook de klok op tien of twintig minuten zetten, het tijdstip dat veel groenten gaar zijn en dan stoppen. Morgen heb je weer trek.

 

De bron waaruit je kunt putten zal niet opdrogen, wel kan hij verstopt raken. Wat anderen geschreven hebben, kan ons inspireren, zij zijn ons voorgegaan. Citaten laten het water stromen, je kunt erop mediteren, erover schrijven of er gedurende de dag op ‘kauwen’ zoals monniken doen. Tijdens hun dagelijkse bezigheden laten ze een tekst langzaam doordringen in hoofd en hart. Door in beweging te komen, door te gaan wandelen of een geurige pan soep te koken kan een tekst tot leven komen.

 

In het voorjaar van 2020 tijdens de eerste coronagolf bedacht ik dat lichaam en geest beide wat spirit kunnen gebruiken en ik verzon de naam ‘soepteksten’ voor de combinatie soeprecepten en citaten. Een jaar later gestimuleerd door de websitemaker van Respijthuis HouseMartin die ik kan aanbevelen, staat er een website met een blog vol soep en inspiratie. Regelmatig vul ik deze rubriek aan. Mail je even hoe de soep gesmaakt heeft?

 

Soepteksten biedt meer. Een paar keer per jaar geef ik workshops creatief dagboekschrijven in het Liobaklooster in Egmond, een keer per maand organiseer ik een Schrijfcafé in Café L.O.F.T. in de Haagse

Vruchtenbuurt, in de zomer- en wintermaanden bied ik kennismakingworkshops aan bij STEK-Den Haag. Bij voldoende belangstelling bied ik schrijfworkshops op locatie aan voor groepen met uiteenlopende vragen. Schrijven heelt. Samen met anderen schrijven inspireert en geeft vertrouwen. Graag nodig ik u en jou en jullie uit!

 

Ligt er al langer een boek of een artikel in de la dat nodig afgerond moet worden? Heb je behoefte om je schrijvend terug te trekken, dan ligt er op slechts drieënhalf uur rijden van de Randstad in de heuvels van het Noord-Franse platteland een warm en comfortabel schrijfhuis nabij een eeuwenoud beukenbos waar je eindeloos kunt wandelen. Interesse? Laat het me weten.

 

In de loop der jaren heb ik veel geschreven van lesmateriaal tot gelegenheidsteksten, mocht je behoefte hebben aan tekstbegeleiding, stuur me een mail.

 

Soepteksten bevat veel ingrediënten die voor mij het leven de moeite waard maken. Naast schrijven – er staan hier wat pennenvruchten – vind je informatie over de meditatieve momenten die ik nu en dan in de Bosbeskapel verzorg, over de zenmeditatie van Jef Boeckmans en over Stichting HouseMartin dat eind 2021 haar Respijthuis opent voor zieke (ongedocumenteerde) daklozen.

Veel leesplezier!   

 

Den Haag, januari 2021