POMPOENSOEP MET ZOETE AARDAPPEL EN SINAASAPPEL

Van Janny van der Heiden in: Kleurrijk eten om van te smullen. Zij schrijft:
‘Het makkelijkst aan deze soep is dat de pompoen niet geschild hoeft te worden. Tijdens het koken wordt de schil zacht en daardoor kun je hem makkelijk mee pureren. Pompoenpitten bevatten veel vitamine E en zijn rijkelijk voorzien van mineralen als zink, fosfor, ijzer en magnesium.’
De gele pitten uit de flespompoen kun je eruit halen, schoonmaken en roosteren in een droge koekenpan of met een beetje olie. Dit neemt meer tijd dan de groene pompoenpitten die hieronder staan.
Ingrediënten
1 kleine (biologische) flespompoen, in stukken gesneden, draden en zaden verwijderd, in blokjes gesneden
1 zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
1 grote ui, gepeld en gesnipperd
1 rode peper, in ringetjes (met of zonder zaadjes)
Stukje gemberwortel van 3 cm, geschild en in fijne reepjes gesneden
1 teen knoflook, gepeld
Boter of olie
Zout, peper
½ theelepel gemalen koriander
800 milliliter sterke kruidenbouillon
1 sinaasappel, goed schoongeboend
400 milliliter kokosmelk
2 eetlepels groene pompoenpitten
Olijfolie
Zeezout
Bereiding
- Verhit in een (soep)pan wat boter of olie en fruit de ui, pompoen en zoete aardappel.
- Voeg de ringetjes peper en reepjes gemberwortel toe, pers de knoflook boven de pan uit en fruit enkele minuten. Breng op smaak met zout, peper en gemalen koriander.
- Schenk de warme bouillon in de pan en breng aan de kook en laat circa 25 minuten zachtjes koken tot de pompoen gaar is.
- Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan of in een klein scheutje olijfolie krokant in de pan. Bestrooi met wat zeezout.
- Rasp 1 theelepel schil van de goed schoongeboende sinaasappel en pers de vrucht uit.
- Schenk de kokosmelk en het sinaasappelsap in de pan en warm goed door. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep.
- Verdeel de soep over kommen. Strooi er pompoenpitten over en bedruppel de soep met wat olijfolie. Bestrooi met de geraspte sinaasappelschil.