RODEKOOL-MET-APPELTJESSOEP

‘Het zou een goed voornemen voor het nieuwe jaar kunnen zijn: zorg voor het geestelijke klimaat. Voegt je emotie iets toe, leidt het tot iets beters? Is het goed voor het klimaat, of is het gewoon nog meer olie op het vuur?
Bas Heijne
redacteur van NRC en essayist (•1960) NRC, 30 & 31/12/23

 

‘Janneke Vreugdenhil serveert een menu dat buik en hart verwarmt. Vegetarisch, troostrijk en deels van tevoren te bereiden.’ ‘Comfort food’, noemt ze het zelf. ‘Volgens mij kunnen we allemaal wel wat troosteten gebruiken deze dagen. Smaken van vroeger. Oude bekenden in een nieuw jasje’ (NRC, 16 & 17/12/23).

Vriendin Liesbeth verraste me op een gelijksoortige soep op de avond dat we ons bogen over onze gedichten voor Dichter bij de Dood 2023, de jaarlijkse Allerzielenbijeenkomst op Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Zij had de rodekoolsoep gemaakt in een slow cooker. De rijke, volle smaak bleek een ideale combi van zoet, zuur en zout. Dit recept waarbij de kool gaart in een grote stoofpan is een goed alternatief!

Ingrediënten

400 gram rode kool in reepjes gesneden

1 middelgrote appel ongeschild in blokjes

1 middelgrote ui gesnipperd

3 kruidnagels

1 eetlepel suiker

2 eetlepels witte wijnazijn

30 gram boter

Zout en versgemalen peper

150 gram gare rode biet vers gekookt of vacuüm verpakt, grof gesneden

Ca. 4 eetlepels sherryazijn of balsamico

Tabasco naar smaak eventueel

150 milliliter zure room /sour cream

 

 

Bereiding van de soep

  • Doe de rodekool samen met de blokjes appel, de ui, de kruidnagels, suiker, witte wijnazijn, boter, een ½ theelepel zout en flink wat versgemalen peper in een zware stoofpan. Schenk er 150 milliliter water bij, hussel, leg een deksel op de pan en zet hem op hoog vuur. Draai zodra de boel kookt, het vuur laag en laat de kool 1½ uur stoven tot hij zacht en geurig is.
  • Schep tussendoor een paar keer om en voeg zo nodig een klein scheutje water toe.
  • Doe de gestoofde kool in een grote kom, voeg de biet toe en 1 liter water en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. De soep moet niet te dun en niet te dik zijn.
  • Proef de soep en maak op smaak met de sherryazijn of de balsamico en met een paar druppels tabasco eventueel. Tot hier kun je de soep bewaren of invriezen.
  • Verwarm de soep voor het opdienen. Serveer in kommen met een dotje zure room.