SLA-TOFUSOEP

 ‘Een schildpad weet meer van de wegen te vertellendan een haas.’
Khalil Gibran
Libanees artiest, schrijver en dichter van o.m. De profeet. ((1883 – 1931)

Vaak vind je in Kringloopwinkels de aardigste kookboeken. Soms vallen ze bij nader inzien wat tegen, zijn ze verouderd, omdat onze smaak veranderd is, maar vaak zitten er nog wel wat lekkere soeprecepten tussen. Dit is zo’n heerlijk eenvoudig vegan recept, uit: De allerlekkerste Snelle gerechten – makkelijke overheerlijke recepten, stap-voor-stap beschreven, Paragon, Bath, UK, 2002, (2004 Ned. versie).

Ingrediënten

200 gram tofu (uitlekgewicht)

2 eetlepels plantaardige olie, geen olijfolie

1 wortel

Stukje verse gemberwortel van 1 cm fijngehakt

3 lente-uitjes in schuine reepjes

1,2 liter groentebouillon

2 eetlepels zoute sojasaus

2 eetlepels droge sherry

1 theelepel suiker

125 gram stevige sla, zoals bindsla of ijsbergsla in repen gesneden

Zeezout en zwarte peper

 

Bereiding

  • Snijd de tofu met een scherp mes in blokjes.
  • Verhit de olie in een grote wok op middelhoog vuur, voeg de blokjes tofu toe en roerbak ze bruin. Schep ze met schuimspaan uit de wok en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd groeven in de wortel voor een bloemig effect en snijd hem in plakjes.
  • Voeg de wortel en de lente-ui toe aan de wok en roerbak 2 minuten.
  • Voeg de bouillon, de sojasaus, de sherry en de suiker toe en roer goed. Breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook, draai het vuur laag en laat het geheel 1 minuut sudderen.
  • Doe de sla in de wok en roer totdat hij slap wordt. Voeg opnieuw de tofu toe. Breng de soep op smaak met zout en peper. Verdeel hem over 4 voorverwarmde soepkommen en serveer direct.