ARDEENSE WITLOOFSOEP
‘Men zou een pleister op vele wonden willen zijn.’

Etty Hillesum
Auteur van o.a. Het verstoorde leven, dagboekaantekeningen 1941 -1943, een bloemlezing uit haar dagboeken uitgegeven in 1981 (1914 – 1943)
Volgens een recept van Johannes van Dam in: De Dikke Van Dam. Hij schrijft:
‘Ardeense witloofsoep is door de bittere toon bijzonder lekker.’
Ingrediënten
100 gram boter
500 gram fijngesneden witloof
Het wit van 2 preien, fijngesneden
500 gram fijngesneden aardappels
1 liter kippen- of groentebouillon
½ liter hete melk
Zout en peper en nootmuskaat naar smaak
Scheut room
Bereiding
- Fruit de witloof in de boter en voeg de prei toe, laat witloof en prei even zacht worden en voeg de aardappels toe.
- Zet alles onder water of bouillon en laat 30 minuten zachtjes koken.
- Klop er de hete melk door en laat nog 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg peper, zout en nootmuskaat toe.
- Maak af met een scheut room