ARDEENSE WITLOOFSOEP

‘Men zou een pleister op vele wonden willen zijn.’
Etty Hillesum
Auteur van o.a. Het verstoorde leven, dagboekaantekeningen 1941 -1943, een bloemlezing uit haar dagboeken uitgegeven in 1981 (1914 – 1943)

 

Volgens een recept van Johannes van Dam in: De Dikke Van Dam. Hij schrijft:

‘Ardeense witloofsoep is door de bittere toon bijzonder lekker.’

 

 

Ingrediënten

100 gram boter

500 gram fijngesneden witloof

Het wit van 2 preien, fijngesneden

500 gram fijngesneden aardappels

1 liter kippen- of groentebouillon

½ liter hete melk

Zout en peper en nootmuskaat naar smaak

Scheut room

 

 

Bereiding

  • Fruit de witloof in de boter en voeg de prei toe, laat witloof en prei even zacht worden en voeg de aardappels toe.
  • Zet alles onder water of bouillon en laat 30 minuten zachtjes koken.
  • Klop er de hete melk door en laat nog 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg peper, zout en nootmuskaat toe.
  • Maak af met een scheut room