Groentebouillon
'Je vis de bonne soupe, et non de beau langage.’
‘Ik leef op goede soep, en niet op mooie taal.’
‘Ik leef op goede soep, en niet op mooie taal.’

Molière, Frans toneelschrijver, 1622-1673
Ingrediënten
2 el olijfolie
1 handvol diepvries doperwten of tuinerwten
Groenteresten, zoals het groen van prei, stronken bloemkool of broccoli, worteltjes, bleekselderij, een laatste tomaat, 1 aardappel, 1 ui, 2 -3 teentjes knoflook in de schil, courgette, stukje gember, het groen van wortelen.
Specerijen uit de keukenkast, bijvoorbeeld: peper, foelie, laurier, kurkuma.
2 – 3 liter water
Eventeel overgebleven korsten Parmesan of Parmigiano Reggian0.
Bereiding
- Was en snijd de groenteresten in grove stukken.
- Vul een hoge soeppan met een paar lepels olijfolie, gooi er een handje diepvriesdoperwten in, laat ze bakken tot ze zacht zijn en stamp de erwten fijn.
- Voeg de overige groenten toe met de specerijen en laat alles op laag vuur slinken. Om aanbakken te voorkomen regelmatig omroeren.
- Giet er afhankelijk van de hoeveelheid groenten 2 tot 3 liter koud water bij en laat de bouillon langzaam aan de kook komen. Zodra de bouillon kookt, de kaaskorsten erbij, deksel van de pan en op een zacht pitje 30 minuten trekken.
- Zet het vuur uit en laat de pan nog een uurtje staan.
- Zeef de bouillon, schenk hem in 3 tot 4 koelkastdozen en laat afkoelen voor je hem in de koelkast of vriezer zet. Heb je niet veel ruimte? Reduceer de bouillon door hem langer te laten trekken en in ijsblokvormpjes te schenken.
- Naar smaak zout of een bouillonblokje toevoegen, zodra je van deze basisgroentebouillon soep gaat koken.