KOMKOMMERSOEP

‘Het leven deelt zich en dat geeft littekens als de jaarringen van bomen. Hoe dicht opeen lijken de oudste littekens, door de tijd samengedrongen, zodat twintig jaren niet meer van elkaar te onderscheiden zijn.’
James Salter
(1915-2015)

 

 

Ik hield al van het werk van de Amerikaanse schrijver James Salter – de huwelijksroman Lichtjaren uit 1975 bijvoorbeeld had ik gelezen, evenals zijn korte verhalen – toen ik een kookboek van hem vond in de bibliotheek. Zo een waarin je niet alleen recepten vindt, maar ook verhalen. Deze soep van James en Kay Salter komt uit:

Smakelijk leven. Een literaire eetkalender voor levensgenieters.

Hij schrijft:

‘…Iedereen kwam verfrist door de kou het huis binnen. We waren met ons vijftienen. In de open haard brandde het vuur. Het buffet bestond uit gravlax, selderijrémoulade, koude komkommersoep en tapenade. En stukje verder stond een tian de légumes uit Bistro Cooking van Patricia Wells en shepherd’s pie. Als dessert was er gâteau au chocolat, peer- en amandeltaart en koffie. De wijn was een eenvoudige Côtes du Rhône. Onvergetelijk hoe het sneeuwde die avond.

De koude komkommersoep, gebaseerd op het recept van Craig Claiborne, is zowel zomers als ’s winters zeer aan te bevelen.’

Vandaar dit gedurfde recept in de koude januarimaand van het nieuwe jaar.

 

Ingrediënten voor 4 personen

2 eetlepels boter

40 gram fijngehakte ui of 1 prei in ringetjes

250 gram in blokjes gesneden, ongeschilde, gewassen komkommer (bij voorkeur een biologische)

75 gram waterkers, grof gehakt

75 gram rauwe aardappelen in kleine blokjes

½ liter bouillon van kip of groente

2 takjes peterselie

½ theelepel zout (maar niet als u een bouillonblokje gebruikt)

½ theelepel vers gemalen peper

½ theelepel mosterdpoeder

250 milliliter slagroom

Gehakte bieslook, komkommer en radijs voor de garnering

 

Bereiding

  • Smelt de boter in de pan en wacht tot hij doorschijnend is. Voeg de resterende ingrediënten toe, behalve de room en de groente voor de garnering, en breng aan de kook. Laat een kwartier zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
  • Pureer het mengsel met een staafmixer of in een blender. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Laat afkoelen. Wilt u de soep bewaren, dan kunt u hem nu invriezen.
  • Roer voor het opdienen de room door de soep en voeg de fijngesneden garnering toe.