Miso-soep

‘Licht is pas licht door de duisternis heen. Liefde wordt pas liefde in confrontatie met de vijand. De vijand maakt de uiterste doorbraak mogelijk van wie we ten diepste zijn.’
Naar Jeroen Witkam (*1931) in: Het geopende oog, 1991
Twee verrukkelijke miso-soepgerechten uit: Madhur Jaffrey’s Vegetarische gerechten – Een standaardwerk met meer dan 600 recepten uit de hele wereld, 2004
 
MISO-SOEP MET TOFU EN SPINAZIE
 

Ingrediënten

1 liter groentebouillon

24 gewassen spinazieblaadjes

225 gram zachte, middelzachte of stevige tofu in dobbelstenen van 2 cm

2 lente-uien, het wit en het groen, in zeer fijne ringen

2 ½ – 4 eetlepels roodbruine of bruine of gele miso

Een snufje Japans zevenkruidenpoeder of een snufje cayennepeper (naar keuze)

 

Bereiding

  • Breng de bouillon aan de kook in een pan op middelhoog vuur. Doe er de spinazieblaadjes in en breng opnieuw aan de kook. Laat de spinazie 1 – 2 minuten slinken.
  • Voeg de tofu en lente-uien toe. Laat een ½ minuut zachtjes koken. Zet het vuur laag.
  • Proef de soep. Afhankelijk van of de groentebouillon gezouten is, meer of minder miso toevoegen. Doe de miso in een zeefje en laat dit in de soep zakken (duw eventueel wat stukjes tofu aan de kant). Druk de miso met een lepel door het zeefje heen.
  • Zet het vuur uit, roer 1 keer en serveer desgewenst met een beetje zevenkruidenpoeder over elke portie of cayennepeper.

MISO-SOEP MET KERRIE, POMPOEN EN UI

 

Ingrediënten

2 eetlepels plantaardige olie

1 middelgrote ui, gepeld en in dunne halve ringen gesneden

3 theelepels kerriepoeder

350 gram pompoenvruchtvlees in blokjes van 2 centimeter

1 liter groentebouillon

2 ½ – 4 eetlepels roodbruine, bruine of geelbeige miso (de donkere soorten zijn zouter)

2 eetlepels vers gehakte koriander

 

Bereiding

  • Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Bak de ui al roerend glazig. Zet het vuur zo nodig lager om bruin worden te voorkomen. Voeg 3 theelepels kerriepoeder toe en laat dit nog 30 seconden meesmoren. Voeg de stukjes pompoen toe en roer een paar keer.
  • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan, zet het vuur lager en laat 10 – 15 minuten zachtjes koken, of totdat de pompoen net gaar is, maar nog niet uit elkaar valt. Zet het vuur laag.
  • Proef de soep. Afhankelijk van of de groentebouillon gezouten is, meer of minder miso toevoegen. Doe de miso in een zeefje en laat dit in de soep zakken (schuif eventueel wat stukjes pompoen opzij). Druk de miso met een lepel door het zeefje.
  • Zet het vuur uit, roer nog een keer en strooi er voor het serveren de verse, gehakte koriander over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *