Tomatenconsommé

‘Een echt liefdevol mens beschouwt het eisen van wederliefde als iets wat hem besmet, wat hem omlaaghaalt, en hij beschouwt het liefhebben zonder de beloning van wederliefde, als het hoogste geluk.’
Søren Kierkegaard (1813 – 1855)
Deens filosoof en theoloog

Uit: Mijn recepten uit de Provence (1997)van Michel Montignac

Aan het eind van de vorige eeuw volgden velen het Montignac-dieet waarbij de belangrijkste regel was, dat de combinatie vet en koolhydraten in een maaltijd taboe was. Ook wij lieten ons inspireren tot een paar vetmaaltijdendagen, gevolgd door een koolhydratenmaaltijddag. Wat aansprak, was dat je rijkelijk groente mocht eten en dat een variatie aan plantaardige en dierlijke eiwitten werd aangeraden. Een glas wijn tijdens de maaltijd was goed voor de spijsvertering. Suiker werd ontraden.

Net zoals wanneer we in het buitenland op vakantie waren, misten we in het begin de bruine boterham met kaas. Eenmaal gewend was het een prima vol te houden dieet. Na een maand voelden we ons beter èn we vielen af. Om steeds weer een smakelijke koolhydratenmaaltijd zonder vet te verzinnen, viel niet altijd mee. Gelukkig bood dit kookboek uitkomst. Een voorbeeld van een heerlijk recept is deze pure tomatenconsommé. Eet hem bij voorkeur in de zomer als de tomaten smaakvoller zijn.

 

Ingrediënten

1 kilo tomaten

3 geperste tenen knoflook

3 gesnipperde sjalotten

2 takjes basilicum

2 oreganotoppen of een snuf gedroogde oregano

Zout en peper uit de molen naar smaak

 

Bereiding

  • Fruit op zacht vuur knoflookpulp en gesnipperde sjalotten in een pan met dikke bodem.
  • Snij de tomaten kruislings in. Overgiet met kokend water en laat ze daarin 1 minuut liggen. Giet het water af. Pel de tomaten en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in stukjes en doe ze in de pan.
  • Haal de basilicumblaadjes van de takjes en leg ze apart.
  • Hak de takjes fijn en doe deze samen met de oregano in de pan.
  • Zet het vuur hoger en laat 10 minuten sudderen (met de deksel voor driekwart op de pan tegen het spatten).
  • Pureer het geheel met een staafmixer.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe. Knip met een schaar de basilicumblaadjes over de soep.
  • Breng de soep weer op temperatuur en serveer.