MULLIGATAWNY

Mulligatawny betekent ‘peperwater’. Het is een Indiase currysoep meestal gemaakt op basis van rijst. Hier is de rijst vervangen door zoete aardappels.
Ingrediënten
2 niet al te grote zoete aardappels
2 wortels, geschild en in blokjes gesneden
1 rode paprika, gewassen, kapje en zaadlijsten verwijderd, in blokjes gesneden
2 uien, gepeld en gesnipperd
½ rode peper, gewassen, zaadlijsten verwijderd en gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
50 gram verse gember, geschild en fijngesneden
2 eetlepels olie
2 theelepels kerrie, currypasta of garam masala
1 eetlepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen kardemom
200 gram rode linzen
500 milliliter water met een groentebouillonblokje
2 appels bv. Granny Smith, geschild, gewassen en in blokjes gesneden
Sap van 1 citroen
1 bosje koriander, gewassen, de blaadjes eraf gescheurd.
Bereiding
- Verhit de olie in een soeppan, fruit de uien en paprika en doe de gember, knoflook, peper en specerijen erbij, meng goed, zodat de geuren vrijkomen.
- Voeg de linzen toe, blokjes zoete aardappel en wortel.
- Schenk het water erbij met het bouillonblokje, doe het deksel op de pan en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken. Roer nu en dan om, de linzen mogen niet vastkoeken aan de bodem.
- Voeg de appelblokjes toe, eventueel met een beetje water en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
- Voeg het citroensap toe. Proef of de soep smaak genoeg heeft.
- Garneer in kommen met de koriander.