MULLIGATAWNY

‘Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg.’  
Dalai Lama

 

 

Mulligatawny betekent ‘peperwater’. Het is een Indiase currysoep meestal gemaakt op basis van rijst. Hier is de rijst vervangen door zoete aardappels.

 

Ingrediënten

2 niet al te grote zoete aardappels

2 wortels, geschild en in blokjes gesneden

1 rode paprika, gewassen, kapje en zaadlijsten verwijderd, in blokjes gesneden

2 uien, gepeld en gesnipperd

½ rode peper, gewassen, zaadlijsten verwijderd en gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngesneden

50 gram verse gember, geschild en fijngesneden

2 eetlepels olie

2 theelepels kerrie, currypasta of garam masala

1 eetlepel gemalen komijn

1 theelepel gemalen kardemom

200 gram rode linzen

500 milliliter water met een groentebouillonblokje

2 appels bv. Granny Smith, geschild, gewassen en in blokjes gesneden

Sap van 1 citroen

1 bosje koriander, gewassen, de blaadjes eraf gescheurd.

 

 

Bereiding

  • Verhit de olie in een soeppan, fruit de uien en paprika en doe de gember, knoflook, peper en specerijen erbij, meng goed, zodat de geuren vrijkomen.
  • Voeg de linzen toe, blokjes zoete aardappel en wortel.
  • Schenk het water erbij met het bouillonblokje, doe het deksel op de pan en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken. Roer nu en dan om, de linzen mogen niet vastkoeken aan de bodem.
  • Voeg de appelblokjes toe, eventueel met een beetje water en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg het citroensap toe. Proef of de soep smaak genoeg heeft.
  • Garneer in kommen met de koriander.