SELDERIJKNOLSOEP MET EEKHOORNTJESBROOD

‘Alles is voor je klaargelegd. Je pad ligt recht voor je. Soms is het onzichtbaar, maar het is er. Je weet misschien niet waarheen het gaat, maar je moet het volgen. Het is het pad dat naar de Schepper leidt. Het is het enige pad dat er is.’
Opperhoofd Leon Shenandoah
Hij behoorde tot de Eel Clan van de Onondaga, als Onondaga-politicus stond hij van 1968 tot aan zijn dood aan het hoofd van de Haudenosaunee (1915 – 1996)

 

Johannes van Dam schrijft in De Dikke Van Dam: ‘Knolselderij moet keihard zijn. Snijd het groen eraf en gebruik het als bladselderij als het tenminste groen is. Is het geel geworden, vergeet de hele knol dan maar. Ook is het groen, heel fijngesneden, als smaakmaker rauw te gebruiken, maar wel met mate, want het is snel te sterk van smaak.

Wacht met schillen tot u hem gebruikt, maar ga dan wel secuur te werk. Het schillen van een knolselderij is vaak monnikenwerk, omdat de wortels kronkelen over de onderkant en daar veel vuil tussen zit. Soms moet je zelfs twee keer schillen, als de bruine plekken hardnekkig zijn. Denk niet: ach, laat ik zuinig zijn, want die bruine plekken geven een bijsmaak. Wilt u hem blank houden, wrijf de snijvlakken dan in met citroensap. Eenmaal schoon wordt hij vaak geraspt of julienne gesneden. Doe dan wat citroensap of blanke azijn in water en leg daar de stukjes in.’

Hieronder het recept voor een Oost-Europese pureesoep van selderijknol en gedroogd eekhoorntjesbrood.

 

Ingrediënten

½ liter heet water

15 gram eekhoorntjesbrood (cèpes, funghi porcini)

100 gram schoongemaakte en fijngehakte selderijknol

100 gram schoongemaakte en fijngehakte ui

60 gram boter

1 eetlepel bloem

1½ deciliter zure room

Water of kippenbouillon

Dillegroen of peterselie gewassen en gehakt

Croutons (gebakken dobbelsteentjes brood met evt. kruiden in olie in de koekenpan)

 

 

Bereiding

  • Giet het hete water over het eekhoorntjesbrood en laat staan tot ze zacht zijn, ongeveer 15 minuten
  • Verhit de boter en voeg de selderijknol en ui toe, bak tot ze zacht zijn.
  • Voeg de paddenstoelen toe met het weekwater (zonder zand) en laat in een gesloten pan sudderen tot de groenten gaar zijn. Laat wat afkoelen en pureer de soep.
  • Meng de bloem goed door de zure room en voeg bij de soep.
  • Breng al roerend aan de kook en laat 5 minuten zacht koken.
  • Breng op dikte of dunte (het moet wel een dikke soep blijven) – met water of kippenbouillon,
  • Voeg dillegroen of peterselie toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Opdienen met de croutons.