Paddenstoelensoep uit Oost-Europa

‘Gevoel voor humor is in elke vorm van samenleven een zegen. En verdraagzaamheid ook. Fanatisme is onze grootste vijand.’
Amos Oz (1939 – 2018), de Israëlische schrijver die de Nobelprijs had moeten winnen, schreef o.a. Hoe genees je een fanaticus (2004), Een verhaal van liefde en duisternis (2005) en Judas (2015). Hij was oprichter van de Vrede Nu-beweging in Israël.

Een week nadat ik een lezing van Amos Oz had bijgewoond in het Theater aan het Spui in het kader van het internationaal literatuurfestival Winternachten Den Haag, zat ik in de trein naar Antwerpen. Het was druk die vroege wintermorgen, vrijwel alle zitplaatsen waren bezet, koffers stonden tussen de stoelen. Ruimte om mijn tas op de vloer neer te zetten was er niet, ik had met moeite een plek voor mijn voeten gevonden. Uit mijn rugtas haalde ik Black Box tevoorschijn, de roman die ik de vorige week had laten signeren. Ik verheugde me erop verder te lezen in de bijzonder goed geschreven brieven. Met de tas op schoot en het boek daarop opengeslagen, stak ik mijn hand in het voorvak om de boterham eruit te pakken waar ik thuis niet aan toegekomen was. Prompt viel Black Box en belandde midden op het gangpad. Ik bukte me, evenals de passagier voor mij die sneller dan ik het boek opraapte. Hij keek ernaar, draaide zijn hoofd om en zei: ‘His mother and mine were neighbours. I know that man.’

Uit: De Joodse Keuken 800 authentieke recepten uit de diaspora van Claudia Roden. Een fenomenaal boek waarin zij de geschiedenis van het Joodse volk vertelt aan de hand van de Joodse keuken.

‘Er zijn veel verschillende paddenstoelensoepen uit Oost-Europa, vaak met gebakken uien en verdikt met bloem of eigeel. Deze met aardappel is mijn favoriet,’ schrijft Claudia Roden. ‘Hij heeft een heerlijke pure smaak en de peterselie geeft hem een mooie kleur.’

 

Ingrediënten

2 aardappels samen ongeveer 500 gram, geschild, gewassen en in stukjes gesneden

1 ½ liter water of bouillon (mag met een bouillonblokje)

250 gram paddenstoelen, bij voorkeur shiitake

4 eetlepels plantaardige olie

Zout en peper naar smaak

Een flinke bos peterselie, fijngesneden

Citroenschijfjes

Zure room (naar keuze)

 

Bereiding

  • Doe de aardappelstukjes in een pan met het water of de bouillon en kook ze tot ze zacht zijn. Stamp ze daarna grof met een pureestamper.
  • Hak de paddenstoelen fijn met een mes of in een keukenmachine. Bak ze 5 minuten in de olie in een koekenpan. Roer regelmatig om. Doe ze daarna bij de aardappels in de pan, voeg zout en peper toe en laat dit een paar minuten koken.
  • Doe vlak voor het eten de peterselie erdoor.
  • Eet de soep met citroenschijfjes en eventueel met een wolkje zure room.