Maissoep

‘Pasen 1960 Vergeving doorbreekt de causale samenhang, omdat degene die ‘vergeeft’ – uit liefde – de verantwoording op zich neemt voor de gevolgen van jouw daden. Vergeving is dus altijd een offer. De prijs die je betaalt voor je eigen bevrijding door het offer van een ander, is deze, dat je zelf bereid bent om op dezelfde manier te bevrijden, wat het je ook mag kosten.’
Dag Hammarskjöld: Merkstenen,1963

Ingrediënten

4 maiskolven

1 ½ liter koud water

Zeezout

1 ui gepeld

1 eetlepel boter

1 eetlepel room

Versgemalen zwarte peper

½ theelepel gemalen nootmuskaat

 

Bereiding

  • Maak eerst de maisbouillon: Trek de buitenste bladeren van de maiskolven en gooi ze samen met de dunne blaadjes weg. Snijd met een scherp mes de korrels eraf en houd ze apart. Leg de maiskolven in een pan met water tot ze net onder staan, voeg wat zout toe en laat 30 minuten sudderen. Giet deze bouillon boven een andere pan door een zeef.
  • Snipper de ui. Smelt de boter in een pan en bak de ui in 5 minuten glazig. Voeg de maiskorrels en bouillon toe en laat ongeveer 15 minuten pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine en giet ze daarna door een fijne zeef waarbij u het vocht met een houten lepel door de zeef duwt.
  • Vlak voor het serveren de soep zachtjes verwarmen, de room erdoor roeren, zout en peper naar smaak, nootmuskaat erdoor en nog ongeveer 2 minuten sudderen.
  • Dien heet, warm of gekoeld op. Deze hoeveelheid is voldoende voor 4 soepkommen of 10 borrelglaasjes.