Aardappel-preisoep
Echt mededogen is niet alleen een emotionele reactie, maar een vastberaden toewijding gebaseerd op de rede. Daarom verandert ons medeleven met anderen niet, zelfs niet als zij zich negatief gedragen. Ons gevoel van verantwoordelijkheid voor anderen geeft aanleiding tot de wens hen te helpen hun problemen actief te overwinnen.

De Dalai Lama
Een jarenlang favoriet recept. Niet te licht, niet te zwaar, niet duur en eenvoudig te bereiden.
Ingrediënten:
2 – 3 preien in ringen gesneden (alleen het witte deel) of 2 bosjes lente-ui
2 grote aardappelen in blokjes gesneden
Bieslook fijngeknipt als garnering
7,5 deciliter bouillon (groente of kip)
2,5 deciliter melk
60 gram boter
Peper en zout naar smaak en evt. wat room
Kan ruim tevoren klaar gemaakt worden.
Bereiding:
- Verhit boter in een middelgrote pan. Bak daarin de prei of de lenteui al roerend zacht.
- Voeg de aardappelen en de warme bouillon toe en laat 15 – 20 minuten sudderen tot de aardappelen zacht zijn. Roer de melk erbij en voeg naar smaak zout en peper toe.
- Pureer de soep en schenk in kommen. Garneer met de bieslook en/of met een scheutje room.
De soep kan ook koud gegeten worden in de zomer.