BI-PARMENTIER: PARMENTIER EN ZUCCA MET CROUTONS

‘Vreugde is een vorm van geluk die niet afhankelijk is van wat er gebeurt. Meestal zijn we gelukkig als er iets goeds gebeurt en zijn we ongelukkig als er iets gebeurt waarvan we menen dat het slecht is. We wikken en wegen. Maar vreugde is het van ganser harte gehoor geven aan de gelegenheid die elk moment ons aanreikt. Ze is niet afhankelijk van wat er gebeurt. We denken dat mensen dankbaar zijn, omdat ze gelukkig zijn, maar klopt dat wel? Als u goed kijkt, zult u ontdekken dat mensen gelukkig zijn, juist omdat ze dankbaar zijn. Als we dankbaar zijn voor wat ons geschonken wordt, maakt de dankbaarheid zelf ons gelukkig.’
David Steindl Rast (*1926)

 

‘Een combinatie van twee klassieke fluweelzachte soepen. Aan het einde van de 19eeeuw vernietigde een aardappelziekte de oogsten van heel Europa, duizenden mensen stierven door hongersnood. De Franse wetenschapper, Parmentier, ontdekte dat de planten in de buurt van kopermijnen niet waren aangetast. Planten die met kopersulfaat werden behandeld, bleken resistent. Deze heerlijke aardappel-preisoep is vernoemd naar deze geleerde. Hier gereserveerd met een pompoensoep. Heerlijk met een soepele, rode wijn.’

 

Uit: Vegeterranean van Alberto Musacchio & Malu Simoes

Een bewerkelijk,… maar verrukkelijk feestelijk recept uit dit inspirerende vegetarische kookboek uit Italië.

Uiteraard zijn de soepen ook zonder elkaar heel smakelijk.

 

PARMENTIER (Aardappel-Preisoep)

 

Ingrediënten

1 prei alleen het wit en de lichtgroene delen

1 eetlepel olijfolie extra vergine

1 eetlepel boter

300 gram aardappels geschild, in dunne plakken

30 gram groene olijven grof gehakt

800 milliliter groentebouillon

1 eetlepel bladpeterselie grof gehakt

1 eetlepel room

Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

 

Bereiding

  • Was de prei goed en hak grof.
  • Verhit de olie en boter in een grote pan op middelhoog vuur, fruit de prei 2 minuten tot zacht, maar niet gekleurd. Voeg de aardappels, peterselie, olijven en bouillon toe en kook zachtjes tot de aardappelen door en door gaar zijn.
  • Haal de pan van het vuur. Pureer in kleine porties in een blender/keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde massa. Haal door een zeef om de stukjes die er nog in zitten, eruit te halen.
  • Doe over in een schone pan. Roer de room erdoor en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en zet weg tot gebruik.

ZUCCA (Pompoensoep)

 

Ingrediënten

1 prei, alleen het wit en de lichtgroene delen

1 kleine sjalot fijngesnipperd

1 eetlepel olijfolie extra vergine

1 eetlepel boter

250 gram pompoen, geschild, in stukken van 1 centimeter

1 aardappel geschild, in dunne plakken

3 salieblaadjes

2 theelepels (blad)peterselie, gehakt

Nootmuskaat

800 milliliter groentebouillon

1 eetlepel room

Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

 

Bereiding

  • Was de prei goed en hak grof.
  • Verhit olie en boter in een grote pan op middelhoog vuur, fruit de sjalot tot glazig.
  • Voeg de prei toe en fruit zachtjes tot deze zacht is, maar niet gekleurd.
  • Voeg de overige groenten, kruiden, nootmuskaat en bouillon toe en laat op laag vuur zachtjes koken tot de aardappel en pompoen door en door gaar zijn. Verwijder de salie.
  • Haal de pan van het vuur. Pureer in kleine porties in een blender/keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde
  • Haal de pan van het vuur. Pureer in kleine porties in een blender/keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Schenk de soep boven een schone pan door een zeef om de stukjes die er nog in zitten, eruit te halen. Roer de room erdoor en zet weg tot gebruik.

CROUTONS

 

Ingrediënten

6 boterhammen of plakken brood van 1 dag oud, zonder korst, in blokjes van 1 cm snijden

2 eetlepels olijfolie

Zout en versgemalen peper

1 volle eetlepel gemengde tuinkruiden, gehakt, zoals peterselie, salie, tijm en rozemarijn

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden of gasstand 4.
  • Schep het brood om met de olie, zout, peper en kruiden.
  • Rooster het brood 5 minuten op een bakplaat in de voorverwarmde oven tot goudbruin en knapperig aan de buitenkant en nog iets zacht aan de binnenkant.

Om af te maken

  • Verwarm vlak voor het serveren de soepen en controleer de dikte. Voeg eventueel nog een beetje bouillon toe, zodat beide even dik zijn.
  • Zet borden klaar.
  • Schenk van elke soep ongeveer 125 milliliter op in 2 soeplepels met dezelfde maat.
  • Schenk de soepen langzaam, tegelijkertijd in een bord, begin in het midden. Beweeg de lepels heen en weer voor een rechte middenlijn tussen de 2 soepen, of draai ze om verschillende patronen te maken. Eventueel kun je de patronen met een houten prikkertje een beetje bijwerken.
  • Serveer meteen met de croutons ernaast, of in de soep.
  • Deze soepen zijn gekoeld ook heerlijk in de zomer.

Opdienvariatie met room

  • Met een lepel kun je in een cirkel stipjes room in de soep schenken en deze met een houten prikkertje allerlei vormen geven.