Pastinaak-wortelsoep

‘Anderen begrijpen is kennis; jezelf begrijpen is verlichting.’
Lao Tse / Lao Tzu / Lao Zi (604 v.Chr. - 507 v.Chr.)

Rond 2014 en misschien al eerder werden zogenaamde vergeten groenten als pastinaak aan de vergetelheid ontrukt. Ergens vond ik in die tijd dit geurige, eenvoudig te bereiden recept dat regelmatig op onze tafel terugkeert.

 

Ingrediënten

400 gram pastinaak

400 gram wortelen

2 uien

2 deciliter room

2 liter bouillon van groente of kip

Klontje boter om de groente te stoven

De volgende specerijen:

  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ of 1 theelepel chilipoeder of een ½ of 1 gedroogd en verkruimeld chilipepertje naar smaak
  • 1 theelepel kurkuma
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Was de groente. Snijd de pastinaak en wortelen in stukken, snipper de uien.
  • Verhit de bouillon.
  • Verwarm boter in een pan, voeg al roerend de groente toe met de specerijen en laat even stoven.
  • Zodra de specerijen beginnen te geuren, de hete bouillon toevoegen en het geheel 20 minuten zacht laten koken.
  • De soep mixen met de staafmixer.
  • Een scheutje room erdoor en naar smaak zout en peper toevoegen.
  • Serveren met een drupje room.