BRANDWEERMANSOEP

Madhur Jaffrey schrijft een liefdevol verhaal in haar aanbevelenswaardige standaardwerk met meer dan 600 vegetarische gerechten uit de hele wereld over deze smaakvolle soep:
‘Deze aardse, voedzame soep heb ik bedacht voor mijn tweejarige kleinzoon die, zoals veel jongetjes, geregeld brandweermannetje speelt. Ik heb hem ervan kunnen overtuigen dat hij om levens te redden sterk moet zijn en dat hij om sterk te worden een regelmatige dosis Brandweermansoep nodig heeft. Dat werkt! Hij is er dol op. Net als wij allemaal.
Kunt u geen gepelde gespleten mungbonen krijgen, in winkels met Indiase producten, verkrijgbaar als moong dal, gebruik dan rode linzen.’
Ingrediënten
2 eetlepel olijfolie of raapolie
2 stengels bleekselderij in zeer kleine stukjes
2 worteltjes, geschild en in zeer fijne dobbelsteentjes gesneden
1 middelgrote ui, gepeld en gesnipperd
15 – 20 sperziebonen, overdwars in plakjes van ½ cm
1,5 liter groentebouillon
5 eetlepels bulgur
5 eetlepels gepelde, gespleten mungbonen (moong dal), gecontroleerd op steentjes en gewassen of rode linzen
Zout naar smaak
Bereiding
- Verhit de olie in een pan op een middelhoge warmtebron.
- Doe er de selderij, wortels en ui bij. Fruit het mengsel tot de uien glazig zijn.
- Zet het vuur lager als het mengsel bruin wordt. Doe er de boontjes bij en roer 1 minuut.
- Voeg nu de bouillon, bulgur en bonen of linzen toe. Breng aan de kook. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 40 minuten zachtjes koken.
- Voeg naar smaak zout toe.