Witlofsoep

‘Zowat alles kan geschonden worden: je gezondheid, je zelfbeeld, je relaties, je dromen. Maar er is iets dat niet kapot te krijgen is. Ergens in de diepte is er iets dat niet geschonden kan worden, door niets of niemand. Ik vind verlangen een mooi woord om dit te benoemen.’
  De smaak van stilte, Bieke Vandekerckhove

“Kom naar Steyl,” zei Ton Lathouwers, nadat ik verteld had wat me geraakt had in De smaak van stilte, het boek dat in 2010 uitgeroepen was tot het beste spirituele boek. “Dan kun je Bieke ontmoeten.” Het was aan het eind van het weekend waarin ik kennisgemaakt had met zenmeditatie in de Abdij Maria Toevlucht in Zundert. Onverwacht had hij de sesshin begeleid.

Een paar maanden later dwaalde ik wat verloren met koffer, mat en bankje als een van de eerste honderd gasten door de lange gangen van het kloostercomplex van de missiezusters van het Heilig Hart. Het geluid van een opengaande liftdeur deed me omkijken. Bieke liep de gang in. Ik was zo verwonderd dat zij de eerste was die ik tegenkwam, dat ik zonder aarzeling naar haar toe liep en zei: “Bieke, ik ben voor jou gekomen.” Een dag later op haar kamer verontschuldigde ik me dat ik haar zo overvallen had.

Gemiddeld drie keer per jaar komen in Steyl de Maha Karuna Ch’an-groepen uit Vlaanderen en Nederland samen. Nadien heb ik verschillende sesshins bijgewoond. Bieke is in 2015 overleden.

In Antwerpen ontdekte ik hoe smakelijk witlofsoep kan zijn.

 

Vlaamse Witloofsoep met Oesterzwamreepjes

Uit: Koken, lekker natuurlijk!

 

 

Ingrediënten

2 stronkjes witloof

2 preiwitten

1 ui

400 gram oesterzwammen

1 cl olijfolie extra vierge

3 dl room

3 dl groentebouillon

Kruidenzout en peper

½ bosjes peterselie

 

Bereiding

  • Maak de groente schoon en snijd witloof en prei in dunne schijfjes, snipper de ui.
  • Breng de groente in weinig water aan de kook.
  • Veeg de oesterzwammen schoon en snijd ze in dunne reepjes.
  • Verwarm de olijfolie in de pan en bak de zwammen enkele minuten op hoog vuur. Voeg peper toe.
  • Controleer of de groente gaar is en mix de soep. Voeg de room, bouillon en meer heet water toe.
  • Breng de soep op smaak, laat ze goed warm worden en voeg de zwammen toe.
  • Knip de peterselie fijn in een mok of hak de peterselie en strooi over de soep.

 

Pittige Witloofsoep

Uit: www.libellle-lekker.be

 

Ingrediënten

4 stronkjes witloof

50 ml droge witte wijn

750 ml melk

250 ml groente- of kippenbouillon

1 ui fijngesneden

75 gram boter

2 eetlepels bloem

2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

1 theelepel kerrie

2 laurierblaadjes

Peper en zout

 

Bereiding

  • Spoel het witloof, snijd het binnenste bittere deel eruit en snijd de rest fijn.
  • Laat50 gram boter smelten in een pan en voeg de ui toe. Laat even stoven. Voeg dan het witloof toe en laat 10 minuten sudderen. Kruid met peper en zout, als de bouillon niet zout is.
  • Giet er de wijn bij, laat even verdampen en voeg dan 650 ml melk, de bouillon en de laurierblaadjes toe.
  • Breng aan de kook. Meng de bloem met de resterende melk en kerrie en voeg bij de soep. Roer goed!
  • Kook 25 minuten op laag vuur. Zet het vuur uit.
  • Meng de rest van de boter met de Parmezaanse kaas, roer dat samen goed door de soep en dien op.