Soupe au pistou

‘Er bestaat onloochenbaar een paradijs vanuit het hart, een geluk dat de geest, of de ziel, of zelfs het lichaam ondervinden, als zij bevrijd zijn van zo goed als alle nutteloosheid, en dat geluk, dat aan alle woorden ontsnapt, houdt op een onverklaarbare manier bij sommige mensen stand te midden van de wanhoop over het lijden van de wereld, waarvoor ook geen woorden bestaan.’
Marguerite Yourcenar

 

Yvone Lenard Passie voor de Provence:

 

‘Deze soep lijkt op de Toscaanse minestrone, maar de schep pistou in elke kom maakt hem nog lekkerder. Het woord ‘pistou’ is afgeleid van het woord voor ‘stamper’, maar de oorsprong is verwarrend, want ook basilicum heet ‘pistou’. De recepten verschillen nogal, want elk gezin heeft zijn eigen versie, maar ‘pistou’ is onontbeerlijk.’
Ik heb de hoeveelheid bonen verminderd van 500 gram naar 300 gram en zelf de witte bonen geweekt en gekookt. In plaats van diepvriesspinazie kun je ook verse spinazie gebruiken, gesneden boerenkool of cavolo nero. Het is een eenvoudig klaar te maken, verwarmende wintersoep. De combinatie met de pistou (de Zuid-Franse variant op pesto) is heerlijk!

Ingrediënten

150 gram wortel in plakjes

150 gram bleekselderij in plakjes

1 prei in dunne plakjes

1 ui fijngesneden

1 aardappel in blokjes

4 tenen knoflook fijngehakt

150 gram sperziebonen

300 gram gare witte bonen, zelf geweekt en gekookt of uit een pot

300 gram gare rode nierbonen /kidneybonen, zelf geweekt en gekookt of uit een pot

8 eetlepels fijngehakte diepvries spinazie

2 liter bouillon of zo nodig meer van groente of kip

Zout, peper, tijm

4 – 8 eetlepels fijne pasta, bv. elleboogmacaroni

Olijfolie extra vergine

 

Bereiding

  • Verhit wat olijfolie in een grote soeppan en bak de wortel, bleekselderij en aardappel gaar. Bak de knoflook even mee.
  • Voeg de overige ingrediënten toe, behalve de pasta of macaroni. Roer goed, breng het geheel aan de kook en laat minimaal 1 uur pruttelen.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe. Voorzichtig met zout als de bouillon al zout is. Voeg 10 minuten voor het opdienen de pasta toe.

De pistou

 

Ingrediënten

4 eetlepels pijnboompitten

1 bosje verse basilicum

50 gram geraspte Parmezaanse kaas

50 gram geraspte Zwitserse of Goudse kaas

4 tenen knoflook

Olijfolie extra vergine    

 

Bereiding

  • Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie goudgeel.
  • Doe alle ingrediënten behalve de olie in een keukenmachine, blender of  draai er met een staafmixer een fijne puree van.
  • Doe alles in een kom. Roer er beetje bij beetje zoveel olijfolie over dat een gladde massa ontstaat.

 

Opdienen

Extra Parmezaanse kaas en brood

Schep de soep in kommen en leg een lepel pistou in het midden. Geef er apart extra Parmezaanse bij en een mandje brood, bij voorkeur geroosterd desembrood uit de oven.