Soupe au pistou

Yvone Lenard Passie voor de Provence:
‘Deze soep lijkt op de Toscaanse minestrone, maar de schep pistou in elke kom maakt hem nog lekkerder. Het woord ‘pistou’ is afgeleid van het woord voor ‘stamper’, maar de oorsprong is verwarrend, want ook basilicum heet ‘pistou’. De recepten verschillen nogal, want elk gezin heeft zijn eigen versie, maar ‘pistou’ is onontbeerlijk.’
Ik heb de hoeveelheid bonen verminderd van 500 gram naar 300 gram en zelf de witte bonen geweekt en gekookt. In plaats van diepvriesspinazie kun je ook verse spinazie gebruiken, gesneden boerenkool of cavolo nero. Het is een eenvoudig klaar te maken, verwarmende wintersoep. De combinatie met de pistou (de Zuid-Franse variant op pesto) is heerlijk!
Ingrediënten
150 gram wortel in plakjes
150 gram bleekselderij in plakjes
1 prei in dunne plakjes
1 ui fijngesneden
1 aardappel in blokjes
4 tenen knoflook fijngehakt
150 gram sperziebonen
300 gram gare witte bonen, zelf geweekt en gekookt of uit een pot
300 gram gare rode nierbonen /kidneybonen, zelf geweekt en gekookt of uit een pot
8 eetlepels fijngehakte diepvries spinazie
2 liter bouillon of zo nodig meer van groente of kip
Zout, peper, tijm
4 – 8 eetlepels fijne pasta, bv. elleboogmacaroni
Olijfolie extra vergine
Bereiding
- Verhit wat olijfolie in een grote soeppan en bak de wortel, bleekselderij en aardappel gaar. Bak de knoflook even mee.
- Voeg de overige ingrediënten toe, behalve de pasta of macaroni. Roer goed, breng het geheel aan de kook en laat minimaal 1 uur pruttelen.
- Voeg peper en zout naar smaak toe. Voorzichtig met zout als de bouillon al zout is. Voeg 10 minuten voor het opdienen de pasta toe.
De pistou
Ingrediënten
4 eetlepels pijnboompitten
1 bosje verse basilicum
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
50 gram geraspte Zwitserse of Goudse kaas
4 tenen knoflook
Olijfolie extra vergine
Bereiding
- Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie goudgeel.
- Doe alle ingrediënten behalve de olie in een keukenmachine, blender of draai er met een staafmixer een fijne puree van.
- Doe alles in een kom. Roer er beetje bij beetje zoveel olijfolie over dat een gladde massa ontstaat.
Opdienen
Extra Parmezaanse kaas en brood
Schep de soep in kommen en leg een lepel pistou in het midden. Geef er apart extra Parmezaanse bij en een mandje brood, bij voorkeur geroosterd desembrood uit de oven.