BLEEKSELDERIJSOEP MET BLAUWE KAAS

‘Je hoeft je werk niet te begrijpen. Je hoeft het alleen maar te schrijven. Schrijf het en leuter er niet over.’
Hella Haasse
Schrijfster van vele beroemd geworden Indische en historische romans alsOeroeg(1948) en Heren van de thee1991) ontving o.m. de Prijs der Nederlandse Letteren voor haar hele oeuvre.

 

Johannes van Dam noemt Bleekselderijsoep met blauwe kaas in: De Dikke Van Dam Van aardappel tot zwezerik,(2006) de favoriete Deense soep van de Engelse kookschrijver Jane Grigson vanwege de combinatie selderij met Danish Blue. Hij schrijft: ‘Selderijstengels worden vaak met blauwe kaas, met boter tot een smeersel geroerd. Geen slechte combinatie die ook op andere manieren ten nutte te maken is.’

Ingrediënten

1 fijngehakte struik bleekselderij

2 middelgrote fijngehakte uien

50 gram boter

30 gram bloem

1 liter kippenbouillon

Peper en zout naar smaak

60 gram blauwe kaas, bv. Danish Blue

Gehakte peterselie voor de garnering

 

Bereiding

  • Laat de selderij met de uien 10 minuten smoren in de boter, deksel op de pan.
  • Roer er de bloem goed doorheen. Als die is opgenomen 1 liter bouillon toevoegen.
  • Breng op smaak met peper en zout. Voorzichtig met zout, de kaas is ook zout. Dek de pan weer af en laat in 40 minuten heel zachtjes gaar worden.
  • Prak en roer de blauwe kaas los en klop die vlak voor het opdienen door de soep die dan niet meer mag koken.
  • Proef of er nog zout en peper bij moet. Bestrooi met peterselie en dien op.