ROMIGE PREISOEP MET AMANDELEN

‘De hazze en de slak hawwe op ‘e selde dei âldjier.’ (De haas en de slak hebben op dezelfde dag oudejaarsavond.)
Uit: Friese wijsheden

Een snel en gemakkelijk gerecht als je alle ingrediënten in huis hebt. Een heerlijk, zacht voorgerecht.

Ingrediënten

2 dunne preien, in ringen gesneden

1 ui, gesnipperd

20 gram boter

20 gram bloem

600 milliliter water

1of 2 bouillontabletten van groente of kip

300 milliliter melk

1 laurierblad

100 milliliter slagroom

4 takjes peterselie of basilicum

2 eetlepels geschaafde amandelen, even geroosterd in een droge koekenpan

 

Bereiding

  • Verhit de boter in een middelgrote pan (mag niet bruin worden) en fruit de ui en de prei glazig.
  • Voeg bloem toe en laat even garen voor een betere smaak.
  • Voeg al roerend water met bouillontablet(ten) toe tot een gladde massa ontstaat.
  • Voeg melk en laurier toe en laat de soep 10 minuten trekken.
  • Voeg van het vuur af de room erdoor.
  • Serveer met de geroosterde amandelen en de peterselie.