ROMIGE PREISOEP MET AMANDELEN
‘De hazze en de slak hawwe op ‘e selde dei âldjier.’
(De haas en de slak hebben op dezelfde dag oudejaarsavond.)

Uit: Friese wijsheden
Een snel en gemakkelijk gerecht als je alle ingrediënten in huis hebt. Een heerlijk, zacht voorgerecht.
Ingrediënten
2 dunne preien, in ringen gesneden
1 ui, gesnipperd
20 gram boter
20 gram bloem
600 milliliter water
1of 2 bouillontabletten van groente of kip
300 milliliter melk
1 laurierblad
100 milliliter slagroom
4 takjes peterselie of basilicum
2 eetlepels geschaafde amandelen, even geroosterd in een droge koekenpan
Bereiding
- Verhit de boter in een middelgrote pan (mag niet bruin worden) en fruit de ui en de prei glazig.
- Voeg bloem toe en laat even garen voor een betere smaak.
- Voeg al roerend water met bouillontablet(ten) toe tot een gladde massa ontstaat.
- Voeg melk en laurier toe en laat de soep 10 minuten trekken.
- Voeg van het vuur af de room erdoor.
- Serveer met de geroosterde amandelen en de peterselie.