BOERENGROENTESOEP MET BASILICUM

‘Als een klein beetje dromen gevaarlijk is, droom dan niet weinig maar veel.’
Marcel Proust
Frans schrijver van o.m. de grote roman 'A la recherche du temps perdu' (Op zoek naar de verloren tijd) (1871 – 1922)
Soms weet ik niet meer hoe ik aan een recept kom. 
Kent u of ken jij de naam wel, laat het weten, dan vermeld ik die erbij.
Een paar tips bij dit recept. 
In plaats van gedroogde bonen zijn bonen uit blik een makkelijk en goed alternatief. 
Je kunt een dubbele hoeveelheid basilicumpasta maken. 
Wat over is, eet je een volgende dag bij de pasta.
Lekker erbij zijn boterhammen belegd met plakken kaas die je even in de oven bakt.

Ingrediënten
250 gram gedroogde bonen, gewassen en 1 nacht geweekt in een dubbele hoeveelheid water
1 grote ui, gewassen en fijngehakt
250 gram sperziebonen uiteinden eraf gehaald, gewassen en in korte stukken gesneden
250 gram courgettes gewassen en in 1 centimeter dikke plakken gesneden
2 – 3 aardappels van gemiddelde grootte, geschild, gewassen en in blokjes gesneden
15 gram boter
1 – 2 plakjes bacon
1 – 1½ liter water, 1 theelepel zout
Ingrediënten voor de basilicumpasta
100 gram basilicum gewassen, blaadjes van de steeltjes geplukt, alleen de blaadjes gebruiken
2 teentjes knoflook gepeld
1 rijpe tomaat, ondergedompeld in kokend water, geschild en in kleine blokjes gesneden
½ eetlepel tomatenpasta/-puree
50 gram kaas (Parmezaan) geraspt
1½ eetlepel olijfolie

 

Bereiding

. Zet de geweekte bonen in een pan onder vers water en laat ze 20 minuten zacht koken.

. Verhit de boter in een grote pan en laat de bacon even uitbakken. 

. Voeg de schoongemaakte, gesneden groenten toe – 5 minuten zacht fruiten tot ze zacht zijn.

. Voeg de gekookte bonen of bonen uit blik toe en zoveel water tot alles onder staat.

. Laat alles met een deksel op de pan 1 uur zacht koken.

. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes, mix met de knoflook in de staafmixer. 

. Voeg de stukjes tomaat met de tomatenpasta en de geraspte kaas erbij. 

. Meng totdat een pasta ontstaat. Voeg dan de olijfolie langzaam toe.

. Proef de soep, voeg zout of een groentebouillonblokje en peper toe.

. Serveer de soep met de gebakken kaasboterhammen.

.Voeg voor het opdienen een schepje basilicumpasta toe aan de soep.