BOERENGROENTESOEP MET BASILICUM

Een paar tips bij dit recept.
Ingrediënten
250 gram gedroogde bonen, gewassen en 1 nacht geweekt in een dubbele hoeveelheid water
1 grote ui, gewassen en fijngehakt
250 gram sperziebonen uiteinden eraf gehaald, gewassen en in korte stukken gesneden
250 gram courgettes gewassen en in 1 centimeter dikke plakken gesneden
2 – 3 aardappels van gemiddelde grootte, geschild, gewassen en in blokjes gesneden
15 gram boter
1 – 2 plakjes bacon
1 – 1½ liter water, 1 theelepel zout
Ingrediënten voor de basilicumpasta
100 gram basilicum gewassen, blaadjes van de steeltjes geplukt, alleen de blaadjes gebruiken
2 teentjes knoflook gepeld
1 rijpe tomaat, ondergedompeld in kokend water, geschild en in kleine blokjes gesneden
½ eetlepel tomatenpasta/-puree
50 gram kaas (Parmezaan) geraspt
1½ eetlepel olijfolie
Bereiding
. Zet de geweekte bonen in een pan onder vers water en laat ze 20 minuten zacht koken.
. Verhit de boter in een grote pan en laat de bacon even uitbakken.
. Voeg de schoongemaakte, gesneden groenten toe – 5 minuten zacht fruiten tot ze zacht zijn.
. Voeg de gekookte bonen of bonen uit blik toe en zoveel water tot alles onder staat.
. Laat alles met een deksel op de pan 1 uur zacht koken.
. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes, mix met de knoflook in de staafmixer.
. Voeg de stukjes tomaat met de tomatenpasta en de geraspte kaas erbij.
. Meng totdat een pasta ontstaat. Voeg dan de olijfolie langzaam toe.
. Proef de soep, voeg zout of een groentebouillonblokje en peper toe.
. Serveer de soep met de gebakken kaasboterhammen.
.Voeg voor het opdienen een schepje basilicumpasta toe aan de soep.