BORSJTSJ/ RUSSISCHE BIETENSOEP

‘Als de communicatie perfect is, dan leven de woorden, en dat heeft alles te maken met goed schrijven, woorden neerzetten op papier die dansen en huilen en liefhebben en vechten en kussen en wonderen verrichten.’
Gertrude Stein
Amerikaans schrijfster/dichteres die vanaf 1903 in Parijs woonde (1874 – 1946), bekend door onder meer de zin Rose is a rose is a rose is a rose uit: Sacred Emily (1913)

 

 

‘Dit is Russische kool-bietensoep,’ verkondigde ze. Het heet borscht. Het wordt rood door de bieten. Je moet er zure room op doen, maar dat leken me wat te veel calorieën van het goede. Ik heb het recept uit Ladies’ Home Journal.

Ik zag voor me hoe ze aan haar wijsvinger likte en een tijdschriftartikel doorbladerde met de titel ‘Smakelijke winterrecepten voor het hele gezin’ in een poging iets te vinden met de kool van Mattie die ik voortdurend mee naar huis nam. Ik viste een roze aardappel uit Turtles kom en prakte hem fijn.’ Barbara Kingsolver Het schildpadmeisje

Dit citaat komt uit: Het kookboek voor de boekenliefhebber Koken met je favoriete schrijvers en personages van Shaunda Kennedy Wenger & Janet Key Jensen (2004)

Ingrediënten

2 – 3 jonge bietjes

1 – 2 aardappelen

1 paprika

25 gram spitskool

1 ui

2 – 3 teentjes knoflook

2 – 3 worteltjes

2 tomaten

Olie, zout en peper, laurierblad

Crème fraîche

Verse kruiden: dille, peterselie, lente-ui

 

Bereiding

  • Groen van bietjes snijden en apart houden.
  • Bieten schillen en grof raspen.
  • Olie in koekenpan verhitten. Geraspte bieten op laag vuur ongeveer 20 minuten bakken.
  • Ui fijnsnijden en in een andere koekenpan fruiten samen met de fijngesneden wortels.
  • Tomaten ontvellen en ontpitten, klein snijden en toevoegen aan de uien. Alles samen op heel zacht vuur ongeveer 15 minuten bakken.
  • Paprika halveren, zaadjes verwijderen, in dunne reepjes snijden. Kool in dunne reepjes snijden. Groen van bieten wassen en fijnsnijden. Aardappels schillen en klein snijden. Alles samen in een kookpan doen, koud water toevoegen tot 1 – 2 centimeter boven de groente, langzaam aan de kook brengen, zout, peper, laurierblad, gepelde knoflook toevoegen en 30 minuten zachtjes laten pruttelen.
  • Serveren met dille, lente-ui, peterselie en crème fraîche.