SOEP VAN RESTJES

Nog wat gebraden kip of enkele wortelen en een restje courgette in de koelkast? Niet weggooien: je maakt hier een heerlijke soep mee!

 

1 Met een restje gebraden kip

 

Kip met ui, zoete aardappel en tijm.

Haal het vlees van de botjes en doe ze met wat fijngesneden groente (ui, prei, wortelen, doperwten) in een pan voor een heerlijke kippenbouillon. Voeg eventueel nog wat vermicelli of pasta toe voor een extra gevulde soep.

 

2 Met restjes groenten

Heb je nog een paar wortelen over, het binnenste van een krop sla en nog een stukje komkommer of courgette? Lig er nog een halve ui in je koelkast, had je nog enkele gekookte aardappelen over van gisteren of tomaten die nodig op moeten?

Bak de groenten aan in wat olijfolie, voeg bouillon toe en laat zachtjes 15 à 20 minuten pruttelen. Mix de soep. Enkele champignons erbij zorgen voor extra smaak.

 

3 Met het overschot van de groene curry

Heb je nog wat groene curry over, warm het restje dan op en leng aan tot soep met hete groente- of kippenbouillon (als je niet graag stukjes in de soep hebt, kun je ze mixen).

Ook het restje rijst kan erbij.

Dit kun je ook doen met een restje chili con carne.

 

4 Met een stukje chorizo

Snij een stukje chorizo in blokjes en bak het zachtjes met wat ui en knoflook. Doe er een blik tomatenblokjes, een blik kikkererwten en wat bouillon bij en breng aan de kook.

Maak af met grof gehakte peterselie.

 

5 Met een restje geroosterde groenten

Bijvoorbeeld geroosterde appel met knolselder, pastinaak en pompoen.

Breng wat groentebouillon aan de kook, laat de geroosterde groenten er even in verwarmen en zet er de mixer in.

Eventueel wat room aan toevoegen.

 

6 Met een restje aardappelpuree

Bak in een pan met olijfolie eerst wat ui met fijngehakte worteltjes en selderij.

Voeg een liter bouillon toe, breng aan de kook en doe er vervolgens het restje puree bij.

Roer goed, zodat de puree oplost in de bouillon en je een dikke aardappelsoep krijgt.

Voeg wat fijngehakte kruiden toe.

Kan ook met puree van zoete aardappel.

Heb je niet zo veel puree over, maak er bolletjes van met een ijsschep en bewaar ze in de diepvriezer. Is je soep te dun, dan kun je makkelijk een bolletje puree toevoegen om je soep in te dikken.