WORTEL-GEMBERSOEP

‘Verbeeldingskracht is belangrijker dan kennis.’
Albert Einstein
wis- en natuurkundige, Nobelprijswinnaar (1879 – 1955)

Brandnetels zijn er in overvloed en bevatten veel vitamine A en C, en mineralen. Ze doen wonderen bij bloedarmoede, voorjaarsmoeheid en verkoudheid. Daarnaast zijn ze bloedzuiverend, antiallergisch en vocht afdrijvend. In het voorjaar zijn de jonge toppen ideaal om soep van te maken.

Pluk met handschoenen aan – ver weg van het verkeer – de brandneteltoppen door ze van onderaf beet te pakken; de onderkant van het blad prikt niet. Pluk de bovenste jonge toppen, zo’n 10 – 12 centimeter lang.

Je kunt de soep combineren met spinazie, volgens het recept hieronder van Catherine Bley in: Soep Meer dan 300 lekkere soeprecepten, nodig is het niet.

In het voorjaar van 2022 stonden in mijn Franse tuin zoveel jonge brandnetels dat spinazie overbodig was. Een vriendin keek wat argwanend toen ik de brandnetels stond te wassen. Crème fraîche had ik niet, wel wat room. De soep smaakte onverwacht heerlijk.

Ingrediënten

2 uien, gepeld en gesnipperd

200 gram aardappels, geschild, gewassen en in blokjes gesneden

400 gram verse brandneteltoppen

200 gram spinazie, gewassen

1 eetlepel olijfolie

750 milliliter water met een groentebouillonblokje of zout

Crème fraîche of room

Peper

 

 

Bereiding

  • Leg de brandneteltoppen in een vergiet. Giet er kokend water over, zodat ze niet meer prikken. Spoel na met koud water. Nu kun je de toppen korter snijden of knippen.
  • Verhit de olie in een braad- of soeppan, fruit de uien en roer af en toe.
  • Voeg de spinazie en brandneteltoppen toe, roer goed door en doe het deksel op de pan. Laat de blaadjes in 3 minuten slinken.
  • Doe de aardappels erbij, het water en het zout of het bouillonblokje en breng aan de kook. Laat het geheel op laag vuur 20 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
  • Proef de soep en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Schenk in kommen en garneer met een toef crème fraîche of een lepel room.