SPINAZIESOEP MET KAASTOAST

‘De afstand tussen hemel en aarde is niet groter dan één gedachte.’
Mongoolse wijsheid

Ingrediënten

2 eetlepels olijfolie

25 gram boter

250 gram kruimige aardappelen, gewassen, geschild en in blokjes gesneden

250 gram verse spinazie, gewassen

1 theelepel versgeraspte nootmuskaat

1½ liter kippen- of groentebouillon

4 eetlepels crème fraîche

100 gram Gruyère of een andere harde oude kaas, geraspt

1 groot ei

Stokbrood van een dag oud, in 18 diagonale plakjes gesneden van 1 centimeter

Zout en zwarte peper

 

 

 

Bereiding

  • Verhit de olie en de helft van de boter in een grote pan. Bak daarin de aardappelen 1 minuut en voeg daarna de spinazie en nootmuskaat toe en verwarm 2 minuten totdat de spinazie slinkt.
  • Voeg de bouillon erbij, peper en eventueel zout en breng aan de kook. Laat het geheel 10 – 15 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan. Laat afkoelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer. Roer er de helft van de crème fraîche door en proef of er nog zout en peper bij moet.
  • Meng de geraspte kaas en het ei met de rest van de crème fraîche.
  • Rooster de broodplakjes licht onder een voorverwarmde grill.
  • Smeer een kant van het brood in met het kaasmengsel, leg er kleine stukjes boter op en bestrooi met zwarte peper. Bak 5 minuten tot de kaas bubbelt en goudkleurig is.
  • Verwarm de soep en serveer met de toast, leg eventueel een plakje toast op de soep.