SPINAZIESOEP MET KAASTOAST
‘De afstand tussen hemel en aarde is niet groter dan één gedachte.’

Mongoolse wijsheid
Ingrediënten
2 eetlepels olijfolie
25 gram boter
250 gram kruimige aardappelen, gewassen, geschild en in blokjes gesneden
250 gram verse spinazie, gewassen
1 theelepel versgeraspte nootmuskaat
1½ liter kippen- of groentebouillon
4 eetlepels crème fraîche
100 gram Gruyère of een andere harde oude kaas, geraspt
1 groot ei
Stokbrood van een dag oud, in 18 diagonale plakjes gesneden van 1 centimeter
Zout en zwarte peper
Bereiding
- Verhit de olie en de helft van de boter in een grote pan. Bak daarin de aardappelen 1 minuut en voeg daarna de spinazie en nootmuskaat toe en verwarm 2 minuten totdat de spinazie slinkt.
- Voeg de bouillon erbij, peper en eventueel zout en breng aan de kook. Laat het geheel 10 – 15 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan. Laat afkoelen.
- Pureer de soep met een staafmixer. Roer er de helft van de crème fraîche door en proef of er nog zout en peper bij moet.
- Meng de geraspte kaas en het ei met de rest van de crème fraîche.
- Rooster de broodplakjes licht onder een voorverwarmde grill.
- Smeer een kant van het brood in met het kaasmengsel, leg er kleine stukjes boter op en bestrooi met zwarte peper. Bak 5 minuten tot de kaas bubbelt en goudkleurig is.
- Verwarm de soep en serveer met de toast, leg eventueel een plakje toast op de soep.