DOPERWTENSOEP
‘Denk niet dat je heiligheid kunt baseren op doen;
heiligheid moet je veeleer baseren op zijn.
Want de werken heiligen niet ons,
maar wij moeten de werken heiligen.’

Meister Eckhart
Laatmiddeleeuws Dominicaan, theoloog, filosoof en mysticus (1260 – 1328)
Het zal inmiddels duidelijk zijn, dat ik hou van (h)eerlijke, gezonde groentesoepen die ook nog eens gemakkelijk te bereiden zijn. Deze soep is een recept van Martin Balme voor Les Editions de la Martinière (Elle à Table)
Ingrediënten
450 gram doperwten of tuinerwten, vers of ontdooid uit de diepvries
½ liter kokend water
75 gram crème fraîche
1 sjalot, fijngehakt
1 biologische citroen, de schil geraspt
1 blokje groentebouillon
8 blaadjes munt (4 om te garneren)
1 eetlepel boter
1 soeplepel neutraal smakende olie
Olijfolie extra vergine
Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Laat in een soeppan de boter en olie smelten, voeg de sjalot toe samen met de citroenschilrasp en bak de sjalot glazig.
- Voeg de doperwten toe met het kokende water en het bouillonblokje, en wat versgemalen peper. Laat het geheel 10 minuten koken.
- Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche erdoor met de blaadjes munt. Mix de soep met een staafmixer.
- Serveer in kommen met gemalen peper, een drupje olijfolie en een blaadje fijngeknipte munt.