Broccolisoep met ricottaballetjes

‘Daarom prijs ik de vreugde, want er is onder de zon niets beters voor de mens dan dat hij zich aan eten en drinken te goed doet en geniet.’
Prediker 8: 15a (NBV)

(Uit: Made in Italy Recepten & verhalen van Giorgio Locatelli)

Nog zo’n heerlijk kookboek vol van verhalen en bijzonder lekkere, soms wat bewerkelijke recepten.

Locatelli schrijft: ‘We bedachten deze soep in Londen. Hij is gebaseerd op een soortgelijk gerecht dat ik in Parijs zag, dat met een lepel dikke room werd opgediend. Broccoli is een verbazingwekkende groente – hij is zo rijk aan allerlei goede voedingsstoffen, waaronder stoffen die tegen kanker beschermen, dat ze hem ‘superfood’ noemen. Ik ontdekte broccoli pas later in mijn leven, maar toen ik hem ging bereiden was ik verbaasd over de levendige kleur en smaak.’

Ingrediënten

150 gram ricotta

6 eetlepels extra vergine olijfolie

2 uien, in dunne plakken

1 prei, in dunne ringen

2 grote aardappelen, in dunne plakken

3 struikjes broccoli, plus wat roosjes (geblancheerd) om te garneren

1 ½ liter groentebouillon

1 ei, losgeroerd

1 eetlepel versgeraspte Parmezaanse kaas

Zout en peper naar smaak

 

Bereiding

  • Schep de ricotta uit de bak in een vochtige doek en knijp hem uit om het vocht eruit te halen.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een pan en doe de ui, prei en aardappels erin, smoor ze 5 minuten tot ze zachter zijn, maar niet gekleurd.
  • Snijd intussen de stengels van de broccoli en schil ze. Schraap met een heel scherp mesje de bovenkant van de broccoliroosjes af, zodat u een berg ‘groen’ kruim hebt. Houd dit apart. Hak de rest van de broccoli fijn en doe dit bij de groente in de pan. Voeg zout en peper toe en smoor alles nog 5 minuten. Doe de bouillon erbij en kook de groenten geheel gaar in circa 20 minuten.
  • Breng in een andere pan voldoende water aan de kook om het groene broccolikruim te blancheren. Stort het kruim in een zeef en dompel 10 – 15 seconden in het kokende water, zodat het kruim iets zachter wordt. Laat het uitlekken en plet de nog warme massa met de achterkant van een mes of pureer hem in een blender, keukenmachine of met een staafmixer tot een heldergroene pasta. Roer er eventueel een beetje water door.
  • Neem de pan met groenten van het vuur en pureer alles glad tot soep. Hij is nog vrij bleek.
  • Doe het ei, de ricotta en de parmezaan in een kom en vermeng alles goed. Zet opzij.
  • Zet de soep weer op het vuur, proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Draai het vuur zo laag dat het vocht net iets beweegt en klop de puree van broccoliroosjes toe, zodat de soep diepgroen wordt.
  • Doop een theelepel in heet water en schep er kleine balletjes ricottamengsel mee op. Laat ze in de soep glijden en wacht tot ze aan de oppervlakte komen drijven (15 – 20 seconden).
  • Schep de soep voorzichtig in borden en let erop dat de zachte ricottaballetjes niet breken. Voeg de geblancheerde roosjes toe en sprenkel de overgebleven olijfolie over de soep.