WOESTIJNSOEP MET DADELS
‘Vasten damt de stroom van de rede in, het stilt de onrust, het neemt de gehoorzaamheid onder zijn hoede, het sust de sluimer, geneest het lijf, bevredigt de ziel.’

Johannes Climacus, 505/579 - Sinaï, 605/649), Syrisch kluizenaar in de Arabische woestijn en abt van het Katharinaklooster op de berg Sinaï. Kort vóór zijn dood keerde hij terug naar zijn eenzaam bestaan.
Mijn vriendin Nicolet stuurde mij dit recept uit haar verzameling 40-dagensoeprecepten.
Het is een verrassend smaakvolle soep. Mijn buurman die ik een kom bracht, zei later: ‘Hij was heerlijk, maar ik kon de smaak niet thuisbrengen. Ik weet niet wat ik proefde.’
Ingrediënten
1 ½ liter bouillon
150 gram ontpitte dadels, in stukken gesneden
2 winterwortels, in plakken gesneden
1 gesnipperde ui
2 stengels bleekselderij, in schijfjes gesneden
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel tijm 1 theelepel paprikapoeder
2 eetlepels bloem
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels yoghurt
Bereiding
- Fruit de ui, bleekselderij en wortels tot ze glazig zijn.
- Meng de bloem met de specerijen, voeg dit toe aan het groentemengsel in de pan en bak een paar tellen mee.
- Voeg de koude bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten sudderen op laag vuur.
- Voeg de dadels en het citroensap toe en laat nogmaals 10 minuten sudderen.
- Pureer de soep, verhit tot het kookpunt.
- Schenk in kommen of borden en serveer met een eetlepel yoghurt erop.