COURGETTESOEP MET MAKREEL

Mijn vader was voor mij de man van Prediker. Op gezette tijden las hij passend in de context van het leven Prediker aan tafel voor. Als hij na het lezen de ogen opsloeg, verscheen een glimlach om zijn lippen. Een enkele keer hoorde je een diepe zucht. Toen ik al wat ouder zelf Prediker ging lezen, leerde ik mijn vader beter begrijpen en gedurende de rest van zijn leven ging ik hem meer en meer waarderen.
Mijn vader hield van makreel. Deze soep zou hij zeker kunnen waarderen.
Ingrediënten
½ courgette, in kleine blokjes gesneden
1 gestoomde makreel, de huid verwijderd, gefileerd en de vis in stukjes gesneden, ongeveer 100 gram vis blijft over
150 gram zoete aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden
1 ui, gepeld en gesnipperd
1 stengel bosui, in ringetjes gesneden
2 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd
½ Spaanse peper, ontdaan van zaden en fijngesneden
2 eetlepels roomboter
½ liter groentebouillon
1 eetlepel fijngesneden peterselie
Eventueel kruidenzout en peper
Bereiding
- Verwarm de olijfolie in een diepe pan en fruit de ui, knoflook en Spaanse peper 5 minuten zonder dat ze verkleuren.
- Voeg de zoete aardappel toe en fruit 2 minuten mee. Voeg de courgette en de bouillon toe, breng aan de kook en laat de soep 5 minuten koken.
- Verwijder ondertussen het vel van de makreel, fileer de vis en snijd de vis in stukjes
- Was de bosui en snijd in ringetjes.
- Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met kruidenzout en peper.
- Schep de soep in een diep bord en bestrooi met makreel, bosui en peterselie.
Vegetarische variatie:
In plaats van makreel vlak voor het pureren 100 gram kikkererwten uit een pot toevoegen, zodat ze even warm worden in de soep.