PASTA EN BROCCOLI IN ROGBOUILLON

‘In deze smakelijke klassieke soep die traditioneel geserveerd werd op vrijdag, de wekelijkse vastendag, worden pasta, groenten en rog gecombineerd. Rog heet arzola in het romanesco-dialect. Rog heeft een kraakbeenstructuur en is perfect om er een bouillon zonder graten van te maken.’ Sara Manuelli Heerlijk Rome.
Ingrediënten
Rogvleugel van ongeveer 350 gram, gehalveerd als hij groot is, afgespoeld
2 tenen knoflook, gehakt
1 stengel bleekselderij, grof gehakt
1 ui gepeld, heel gelaten
Olijfolie extra vierge
Paar blaadjes bladpeterselie, gehakt
1 rode chilipeper
1 ansjovisfilet (voor gebruik geweekt als hij zwaar gezouten is)
400 gram gepelde tomaten uit blik
1,6 deciliter droge witte wijn
200 gram broccoli, in kleine roosjes
400 gram spaghetti, in korte stukjes gebroken
Vers citroensap
Zout
Bereiden
- Leg de rogvleugel in een grote pan met dikke bodem met zoveel water met zout dat hij onder staat. Kook hem 10 minuten.
- Doe er de helft van de knoflook in, de bleekselderij en de ui. Voeg zout naar smaak toe.
- Schep de rog met een schuimspaan uit de pan, laat hem afkoelen en verwijder het kraakbeen met een scherp mes. Gooi het kraakbeen weg en hak het visvlees grof.
- Doe de stukken vis terug in de pan met de bouillon en laat die nog 3 minuten koken. Neem de pan van het vuur.
- Verhit in een andere grote pan de olijfolie en fruit daarin op laag vuur de peterselie, de rest van de knoflook, de chilipeper en de ansjovis. Doe er de tomaten en de wijn bij en laat het mengsel 20 minuten sudderen.
- Voeg er 2 soepopscheplepels van de rogbouillon bij.
- Doe er de broccoli bij en laat alles 3 minuten koken.
- Verwijder de ui uit de bouillon en giet de bouillon in de andere pan. Laat het mengsel aan de kook komen en doe er de spaghetti bij. Leg het deksel op de pan en laat de soep 5 minuten op laag vuur staan. Proef of de spaghetti beetgaar is.
- Sprenkel er voor het serveren wat olijfolie en citroensap over.