MOSTERDSOEP MET GEROOKTE PALING EN ZALM

 ‘Waar je ook heen gaat, ga met heel je hart.’
Confusius

Volgens Johannes van Dam vragen veel gerechten om inwrijven van vlees of vis met mosterd of mosterdpoeder. Mosterd krijgt smaak en geur door het zaad te malen en door water eraan toe te voegen. Mosterd verliest smaak en scherpte door verhitting.

Met Colmans, een mengsel van goede kwaliteit bruine en witte mosterdzaden die droog worden gemalen, gezeefd, gemengd en in poederige vorm ingeblikt, maak je zelf een verslavend lekkere hete mosterd door er met water een papje van te maken en dat zo’n 10 minuten te laten staan.

Van een saaie roomsoep kun je een fors smakende mosterdsoep maken door er mosterd aan toe te voegen, maar mosterdsoep waaraan mosterd lang tevoren is toegevoegd of soep waarin de mosterd meegekookt heeft, mag volgens Van Dam de naam mosterdsoep niet meer hebben.

Ingrediënten

2 – 4 eetlepels mosterdpoeder naar smaak of 4 eetlepels Zaanse of Dijonmosterd

6 deciliter volle melk

1 deciliter slagroom

1 visbouillonblokje of zelf getrokken visbouillon met zout

Versgemalen peper

50 gram gerookte paling in stukjes

50 gram gerookte zalm in stukjes

 

Bereiding

  • Breng in een pan de melk en slagroom met het bouillonblokje of de visbouillon al roerend aan de kook. Laat de soep 5 minuten zachtjes koken.
  • Klop de mosterd erdoor. Breng op smaak met evt. zout en peper.
  • Roer voor het opdienen de vis door de soep.

 

Variatie:

Gebruik Hollandse garnalen in plaats van zalm en paling. Verdeel de garnalen over soepkommen en schep de hete soep eroverheen. Of gebruik verse vis, bijvoorbeeld verse zalm en kook de stukjes in ongeveer 3 minuten in de soep gaar.