EGYPTISCHE KIPPENSOEP MET CITROEN (HAMUD)
‘Gooi je hart voor je uit
en ren achteraan om het op te vangen.’

Boeddhistisch gezegde
Een recept van Claudia Roden in Midden-Oosten Kookboek, 1979:
‘Hamud is een Egyptische kippensoep met selderij, sterk gekruid met citroen en knoflook die erg veelzijdig is. Men krijgt Hamud vaak aan het begin van de maaltijd als soep voorgezet en bij het hoofdgerecht nog eens als saus.’
Ingrediënten
1 kilo kippenpoelet
250 gram kippennekjes en – maagjes
3 struiken bleekselderij fijngesneden
1 prei fijngesneden
3 teentjes knoflook gesnipperd
Zout en zwarte peper
3 eetlepels citroensap
500 gram courgettes
100 gram ongekookte rijst
Bereiding
- Zet de stukken kippenpoelet, -nekjes en -maagjes op met 2 liter koud water, de gesneden selderij en prei, knoflook en zout en peper naar smaak en laat aan de kook komen.
- Temper het vuur zeer laag en laat het geheel 1½ uur trekken zonder deksel op de pan.
- Neem de stukken poelet uit de pan, haal het vlees van de botjes, snijd het vlees klein en doe het terug in de soep.
- Snijd de ongeschilde courgettes in dunne plakken en voeg citroensap en rijst toe.
- Laat de soep op uiterst laag vuur 15 minuten trekken tot de rijst net gaar is.
- Voeg desgewenst nog wat vers citroensap toe.