PATISSONSOEP MET PREI

‘Het gaat er niet om hoeveel je doet, maar hoeveel liefde je stopt in wat je doet.’
Moeder Teresa
stichtster van de Missionarissen van Naastenliefde, Nobelprijswinnaar (1910 – 1997)

 

De patisson, familie van de courgette, rijk aan vitamine C, kun je in het najaar overal in Noord-Frankrijk aan de weg kopen. In de zomer tieren de courgettes welig, in het najaar de patissons. Maar wat doe je ermee? Veel smaak heeft hij niet van zichzelf. Een idee is om hem te gebruiken als vervanger van aardappels in de aardappel-preisoep oftewel Vichysoisse bijvoorbeeld. Een heerlijke verrassing!

Ingrediënten

1 grote witte patisson

boter

2 of 3 preien alleen het wit

750 milliliter groente- of kippenbouillon

250 milliliter melk

Zout en peper naar smaak

Vers gesneden bieslook

 

 

Bereiding

  • Schil de patisson en snijd hem in stukken.
  • Snijd de prei in de lengte doormidden, was goed en snijd in schijfjes.
  • Bak een klont boter in een kookpan, voeg de prei toe en bak deze zachtjes tot ze glazig is.
  • Kook water met een bouillonblokje of gebruik verse groente- of kippenbouillon en giet de bouillon bij de prei.
  • Voeg de stukjes patisson toe aan de bouillon en laat 20 minuten zachtjes trekken zonder deksel op de pan.
  • Mix de soep met een staafmixer, voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Roer de melk er goed door.
  • Voor het serveren de fijngesneden bieslook toevoegen.