Florentijnse soep met kikkererwten en farro

‘Zodra je bent ontwaakt tot je oorspronkelijke zelf, zijn alle lagen van illusie, gehechtheid en begeerte, hoe talrijk die in het verleden ook waren, in een oogwenk verdwenen. Ontwaken is het opkomen van de zon die alles verlicht en in een keer een einde maakte aan alle duisternis en smart.’
Ton Lathouwers
in: De moed tot het onmogelijke: Kierkegaard en zen, 2010

Een recept van Rianne Buis. Zij schrijft: ‘Farro is een zeer oude, tarweachtige graansoort met een volle, nootachtige smaak. Farro is verkrijgbaar in Italiaanse speciaalzaken, in natuurvoedingswinkels en goed gesorteerde marktkramen en supermarkten. Doorgaans is van farro het buitenste vlies (kaf) verwijderd, zodat de kooktijd rond de 25 minuten ligt. In plaats van farro kun je ook voorgekookte tarwekorrels, zilvervliesrijst, spelt of een andere hele graansoort gebruiken. De bereiding vergt enkele uren, dus begin ruim van tevoren met koken. Oorspronkelijk worden verse porcini (eekhoorntjesbrood) gebruikt, te vervangen door andere smakelijke paddenstoelen (portobello’s, kastanjechampignons of wilde paddenstoelen).’

 

Aangekondigd als hoofdgerecht voor 6 – 8 personen, leek het een zware gevulde soep. Tot mijn verrassing bleek het een romige soep die ik kan aanraden aan iedereen die er de tijd voor neemt.

 

Ingrediënten

300 gram gedroogde kikkererwten, wassen en ongeveer 8 uur in ruim koud water weken

100 milliliter extra vierge olijfolie

1 gele ui, fijngesnipperd

3 – 5 tenen knoflook, zeer fijngehakt

1 takje rozemarijn

1 eetlepel tomatenpuree

Zout en versgemalen peper naar smaak

1 liter groentebouillon of paddenstoelenbouillon

75 gram gepelde farro

450 gram verse porcini of andere paddenstoelen in plakken gesneden

3 eetlepel droge witte wijn

2 takjes tijm

1 volle eetlepel boter

 

Bereiding

  • Giet de geweekte kikkererwten af en breng ze aan de kook met 2 liter vers water en kook ze zachtjes gaar in 1 à 1 ½ uur.
  • Verhit 75 milliliter olie in een grote (soep)pan. Fruit de ui met 2 – 4 tenen knoflook en de rozemarijn glazig in 5 – 6 minuten.
  • Los de tomatenpuree op in 250 milliliter warm water en giet dit bij de ui in de pan.
  • Voeg ook de kikkererwten met het kookvocht en de bouillon toe. Voeg zout en peper naar smaak toe en kook het geheel zachtjes ongeveer 30 minuten door.
  • Neem het takje rozemarijn uit de pan. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of in gedeelten in de keukenmachine glad en romig.
  • Breng de soep weer zachtjes aan de kook, voeg de farro toe en kook het graan in 25 minuten zacht, maar niet papperig.
  • Verhit 25 milliliter olie in, fruit de resterende knoflook glazig. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze 3 – 4 minuten tot ze zacht worden. Draai het vuur hoog, voeg wijn en tijm toe en laat het vocht verdampen. Breng op smaak met zout en peper en bak de paddenstoelen verder gaar in enkele minuten.
  • Verwijder de tijm.
  • Roer de paddenstoelen erdoor en serveer.