Kastanjepureesoep

‘Het zelf koesteren is een kolossaal besef ontwikkelen van de nietswaardigheid van het leven.’
Abraham Joshua Heschel (1907-1972)

We hadden weleens kastanjes gepoft. De wrange smaak bleef lang in de mond hangen. Dat gerechten met kastanjes heerlijk kunnen zijn, proefden we later in een Italiaans restaurant. Toen ik ergens een afgeprijsd blikje kastanjepuree vond, leek me dat hèt moment om er thuis iets mee te maken. Hieronder staat een fantastisch recept.

Bij het herlezen van de lijst ingrediënten, hoor ik mijn moeder zeggen: ‘Zo kun je van stenen wel soep koken.’ Mijn gedachten gaan van stenen soep koken naar de soepsteen! Het verhaal van de soepsteen hoort op deze site. Googelend ontdek ik dat er in grote delen van Europa verschillende varianten van mond-op-mond overgeleverd zijn. Ter ere van mijn ouders en voorouders plaats ik ook een Friese versie.

Ingrediënten

100 gram preiwit klein snijden samen met 100 gram bleekselderijstengels

1 kleine ui snipperen

1 blikje kastanjepuree van 425 gram

1 eetlepel boter en 1 eetlepel olijfolie

75 milliliter witte wijn

1 pot gevogeltefond

1 of 2 kippenbouillonblokjes naar smaak en/of zout en peper naar smaak

2 theelepels citroensap

Peterselie fijngehakt

100 milliliter slagroom stijfgeklopt.

 

Bereiding

  • Verhit boter en olie samen in een soeppan, bak de groente zachtjes tot ze glazig is.
  • Voeg de wijn toe en laat 5 minuten koken.
  • De inhoud van de pot gevogeltefond met eenzelfde hoeveelheid water en de bouillontablet(ten) toevoegen. De kastanjepuree erdoor roeren. Alles 15 minuten koken.
  • Intussen de slagroom stijfkloppen.
  • De soep pureren en op smaak brengen met zout en peper
  • Feestelijk serveren in een kom met een toef slagroom en bestrooien met peterselie.