FRANSE KASTANJE-POMPOENSOEP

‘Dat ik zonder het zelf te kunnen goede poëzie verlangde, dat ik haar verlossende deel pas laat begreep, dat, alleen dat is mijn redding.’
Czeslaw Milosz, (1911 – 2004)
Pools dichter, essayist, Nobelprijs 1980

In het najaar kreeg ik van mijn buren pompoenen uit eigen tuin, een heel smakelijke butternut en enorme ‘Halloween’-pompoen die ik eerst maar voor de sier op tafel zette. Wat doe je met die grote overgebleven pompoenen? De soep in las ik op Frankrijk.nl ‘En voor een Franse twist voeg je er een blikje gekookte kastanjes aan toe,’ schreef Carola Gölitz. Dankzij de lange houdbaarheid kun je in het nieuwe jaar genieten van deze heerlijke soep.

Ingrediënten

1 kilo pompoen – een biologische hoef je niet te schillen

1 ½ liter groente- of kippenbouillon

1 blik gekookte kastanjes van 250 gram of tamme kastanjes in vacuümverpakking

1 prei, alleen het wit

2 eetlepels olijfolie

Zout en peper

Kaneel

Gemberpoeder

Crème fraîche

Peterselie

 

Bereiding

  • Was de pompoen. Snijd in tweeën en verwijder de schil van de niet-biologische pompoen.
  • Verwijder de zaden en rooster ze droog of in een beetje olie een koekenpan.
  • Snijd de pompoen in grote dobbelstenen.
  • Verhit de olie en bak de prei.
  • Voeg de pompoen toe en bak al roerend 2 – 3 minuten.
  • Giet de groentebouillon eroverheen en kook 20 minuten op middelhoog vuur tot de pompoen zacht is.
  • Voeg de kastanjes toe en kook nog 5 minuten.
  • Pureer de soep.
  • Breng op smaak met zout en peper, een snufje kaneel en 2 -3 snufjes gemberpoeder.
  • Garneer de soep in kommen met een lepel crème fraîche en een takje peterselie.
  • Serveer met geroosterd stevig bruin brood met (gezouten) boter