TIEN TIPS OM JE SOEP NOG LEKKERDER TE MAKEN

De kern van alle dingen is stil en eindeloos, Bergen en rivieren de grote aarde en de tienduizend dingen: Insecten en planten, mensen en dieren Elk straalt de grote verlichting uit. Elk is onmetelijk groot. Steeds weer ontwaken in deze Werkelijkheid, wens ik jullie toe voor Kerst en 2022!
Ingekorte wens van mijn zenleraar Jef Boeckmans 1943) http://www.jefboeckmans.eu . Hij schreef: ‘Als jonge man werd ik geraakt door de beginregels van het gedicht van Felix Timmermans. Al begreep ik het niet en kon ik het niet uitleggen, vaak kwam het terug, zo ook nu we zo geconfronteerd worden met vergankelijkheid en kwetsbaarheid

Tien soeptips voor het nieuwe jaar, omdat soep hartverwarmend is, ideaal voor drukke dagen en ook nog eens supergezond. Uit libellelekker.be: ‘Met soep maak je iedereen gelukkig. Dankzij deze tips wordt je soep nog lekkerder.’

1. Begin bij de basis

Begin bij de basis: gefruite ui, selderij en prei. Deze drie groenten geven meteen smaak aan je soep.

 

2. Kies 2 à 3 verschillende groenten

Kies je voor een gemixte soep? Beperk je dan tot maximaal 2 à 3 verschillende soorten groenten.

Gebruik niet alle restjes uit de groentelade, want dan verliest de soep zijn bijzondere smaak. Goed om te weten: er is niets mis met overrijpe groenten, die geven nog meer smaak.

Heerlijke combinaties zijn:

pompoen + rode paprika

aardappel + prei

knolselderij + pastinaak

courgette + spinazie

 

3. Geroosterde groenten geven méér smaak aan de soep

Rooster zoete aardappelen, tomaten, pompoen, knolselderij en dergelijke eerst 30 minuten in de oven met smaakmakers en specerijen. Doe ze daarna in de pan en voeg een minimum aan bouillon toe.

 

4. Fruit kan voor een lekker extraatje zorgen

Sinaasappelsap bijvoorbeeld smaakt heerlijk fris bij een zoet wortelsoepje. Appel scoort in een herfstsoep met pastinaak of knolselderij.

 

5. Gebruik véél groenten en weinig water

Reken 1 liter water voor 500 gram groenten.

 

6. Koolhydraatrijke groente

Het geheim van een fluweelachtige soep: een koolhydraatrijke groente. Bijvoorbeeld een in stukken gesneden aardappel, pastinaak of knolselderij of zelfs een restje aardappelpuree. Je kunt ook een eetlepel bloem toevoegen tijdens het fruiten van de groenten. Is de soep te dik, doe er extra bouillon bij.

 

7. Beperk de toevoeging van room of kaas tot 1 eetlepel per persoon

Kaas mag niet de groentesmaak overheersen. Voor het invriezen geen zuivel toevoegen, na het ontdooien gaat de soep schiften. Voor een plantaardige soep kies je voor kokos- of sojaroom.

 

8. Spinazie

Wil je soep van groene groenten zoals kervel, courgette of erwtjes écht groen houden. Voeg dan vlak voor het mixen een blaadje jonge spinazie toe.

 

9. Afkoelen

Zet de soep meteen na het koken in de koelkast. Een soep die te traag afkoelt, zal snel zuur worden. Dat geldt absoluut voor tomatensoep.

 

10. Wees zuinig met zout

Naarmate het water verdampt, worden soepen steeds zouter. Wacht daarom met het toevoegen van zout tot na het mixen. Is de soep toch te zout, voeg dan iets zoets toe, zoals een klein snuifje suiker. Je kunt de soep ook opnieuw aanlengen met water.