TIEN TIPS OM JE SOEP NOG LEKKERDER TE MAKEN

Tien soeptips voor het nieuwe jaar, omdat soep hartverwarmend is, ideaal voor drukke dagen en ook nog eens supergezond. Uit libellelekker.be: ‘Met soep maak je iedereen gelukkig. Dankzij deze tips wordt je soep nog lekkerder.’
1. Begin bij de basis
Begin bij de basis: gefruite ui, selderij en prei. Deze drie groenten geven meteen smaak aan je soep.
2. Kies 2 à 3 verschillende groenten
Kies je voor een gemixte soep? Beperk je dan tot maximaal 2 à 3 verschillende soorten groenten.
Gebruik niet alle restjes uit de groentelade, want dan verliest de soep zijn bijzondere smaak. Goed om te weten: er is niets mis met overrijpe groenten, die geven nog meer smaak.
Heerlijke combinaties zijn:
pompoen + rode paprika
aardappel + prei
knolselderij + pastinaak
courgette + spinazie
3. Geroosterde groenten geven méér smaak aan de soep
Rooster zoete aardappelen, tomaten, pompoen, knolselderij en dergelijke eerst 30 minuten in de oven met smaakmakers en specerijen. Doe ze daarna in de pan en voeg een minimum aan bouillon toe.
4. Fruit kan voor een lekker extraatje zorgen
Sinaasappelsap bijvoorbeeld smaakt heerlijk fris bij een zoet wortelsoepje. Appel scoort in een herfstsoep met pastinaak of knolselderij.
5. Gebruik véél groenten en weinig water
Reken 1 liter water voor 500 gram groenten.
6. Koolhydraatrijke groente
Het geheim van een fluweelachtige soep: een koolhydraatrijke groente. Bijvoorbeeld een in stukken gesneden aardappel, pastinaak of knolselderij of zelfs een restje aardappelpuree. Je kunt ook een eetlepel bloem toevoegen tijdens het fruiten van de groenten. Is de soep te dik, doe er extra bouillon bij.
7. Beperk de toevoeging van room of kaas tot 1 eetlepel per persoon
Kaas mag niet de groentesmaak overheersen. Voor het invriezen geen zuivel toevoegen, na het ontdooien gaat de soep schiften. Voor een plantaardige soep kies je voor kokos- of sojaroom.
8. Spinazie
Wil je soep van groene groenten zoals kervel, courgette of erwtjes écht groen houden. Voeg dan vlak voor het mixen een blaadje jonge spinazie toe.
9. Afkoelen
Zet de soep meteen na het koken in de koelkast. Een soep die te traag afkoelt, zal snel zuur worden. Dat geldt absoluut voor tomatensoep.
10. Wees zuinig met zout
Naarmate het water verdampt, worden soepen steeds zouter. Wacht daarom met het toevoegen van zout tot na het mixen. Is de soep toch te zout, voeg dan iets zoets toe, zoals een klein snuifje suiker. Je kunt de soep ook opnieuw aanlengen met water.