PASTA-KIKKERERWTENSOEP

‘De Romeinse keuken maakt in ruime mate gebruik van peulvruchten, zoals linzen, erwten, kikkererwten (garbanzo’s), borlottibonen en tuinbonen (fave). Gecombineerd met pasta of rijst kun je er machtige soepen mee maken. Dit is een soep die elke Romeinse mamma van oudsher op dinsdag voor haar gezin klaarmaakt, een dag die, evenals de vrijdag, door de kerk als ‘magere’ dag beschouwd wordt, een dag waarop gelovigen geacht worden geen vlees te eten.’ Sara Manuelli Heerlijk Rome.
Ingrediënten
200 gram gedroogde kikkererwten of 400 gram uit blik
Een snufje dubbelkoolzure soda of baking soda of bakpoeder
1 takje rozemarijn
Olijfolie
3 tenen knoflook, gepeld
2 ansjovisfilets (desgewenst), onder koud water afgespoeld om ze wat minder zout te maken, fijngehakt
4 of 5 tomaten, gepeld en gehakt
300 gram kleine pasta, zoals cannolicchi, conchiglie of in stukjes gebroken spaghetti Parmezaanse kaas
Zout en zwarte peper uit de molen
Bereiden
- Laat gedroogde kikkererwten een nacht in ruim water weken met een snufje dubbelkoolzure soda of bakpoeder. Ververs het water regelmatig. Kikkererwten uit blik hoef je alleen af te spoelen en te laten uitlekken.
- Bak het takje rozemarijn, de knoflook, de tomaten, de kikkererwten en (desgewenst) de ansjovis in een beetje olijfolie in een grote pan op laag vuur, totdat alles begint te kleuren.
- Doe er zoveel water bij dat de pan voor 2/3 gevuld is, laat alles aan de kook komen en voeg zout naar smaak toe.
- Strooi de pasta erin, giet er zo nodig nog wat heet water bij en kook de pasta al dente.
- Besprenkel de hete soep voor het opdienen met een beetje olijfolie, breng hem op smaak met peper en rasp er wat Parmezaanse kaas over.